Каталуния и Мадрид се нуждаят от компромис, но кой може да направи такъв?


Каталуния и Мадрид се нуждаят от компромис, но кой може да направи такъв?
Снимка: Getty Images/Guliver

3746

Коментар на Жил Тремлет за The Guardian

Испания е виждала внезапни, придружени с насилие сблъсъци в Каталуния в миналото - от време на време с далеч по-драматични последици от хаотичните сцени в избирателните бюра в неделя. Но грозните сцени, идващи от Барселона и на други места, предполагат, че Каталуния е в момент на дълбока криза. Дали петте века на съвместно съществуване са наистина застрашени?

Задачата за отстраняване на бъркотията започва в понеделник, но няма очевиден път напред и никой, който изглежда способен в момента да изцели раните.

Всичко може да стане по-лошо. Сепаратистите в каталунския парламент заплашват да обявят независимост в рамките на 48 часа, въпреки че резултатите от референдума, проведен при такива обстоятелства, могат да се считат за невалидни. Едностранната декларация на независимост може от своя страна да доведе до поемането на регионалното управление от Мадрид.

И двете стъпки значително ще задълбочат разрива. Но тъй като нито една от страните не е готова да избяга преди дългоочакваната "катастрофа на влака" да се случи в неделя, няма причина да се надяваме сега на предпазливост - особено, когато и двете страни претендират за високи морални основания.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е длъжен да подкрепи съдебното решение за суспендиране на референдума, защото конституцията на страната не позволява на регионалното правителство да се обръща едностранно към независимост. Мнозина биха се питали дали това е изисквало такова ниво на полицейско насилие.

Регионалният президент на Каталония, Карлес Пучдемон, твърди, че е бил длъжен да свика референдума, защото това е било обещано от сепаратистките партии, ако спечелят изборите през 2015 г. Противниците в Каталуния го обвиняват, че е грубо е погазил правилата, които управляват дори собствения му парламент.

На практика декларация за независимост изглежда неприложима. Много каталунци, които се противопоставят на сепаратизма - мнозинство преди неделя – биха се възмутили от промяна на тяхната националност просто ей така. Чуждестранните правителства и международните институции биха сметнали декларацията за невалидна, превръщайки Каталуния в държава парий в Европа.

Според други аргументи обаче, изкушението да се развее червено знаме пред консервативното правителство на Рахой може да се окаже твърде примамливо.

Дори преди това гласуване, отказът на Рахой да обмисли законен референдум - заедно с неговата история на противопоставяне срещу други прехвърляния на власт към регионалното правителство на Каталуния - беше до голяма степен отговорен за сепаратисткия възход.

Неговият отговор на гласуването в неделя почти сигурно го засили още повече, като същевременно спечели подкрепа сред общественото мнение в чужбина. Ако сепаратистите бяха в малцинство преди неделя, това можеше да се промени.

Каквото и да се случи, министър-председателят на Испания е малко вероятно да се заеме с основния проблем - че голяма част от каталунците, включително мнозина, които се противопоставят на независимостта, биха искали той да се обърне към правилен и законен референдум. Това е червена линия.

Народната партия на Рахой отдавна протестира срещу вида конституционна реформа, която може да доведе до компромис.

Тя винаги може да предотврати това, дори когато не е на власт. Това е така, защото реформата може да бъде блокирана от една трета от парламента, която Народната партия (сега със своите нови съюзници в „Граждани“) е задържала през последните 24 години и ще задържа за предвидимото бъдеще.

НП не е единствената група, която използва малцинствените позиции в тази битка. Сепаратисткият блок в каталунския парламент има малко мнозинство от местата, но ги спечели на изборите, които бяха гласувани като плебисцит по плана за референдум и които й дадоха само 47,8% от гласовете.

Избирателна система, която благоприятства селските райони, където е най-силна самоличността "само каталунци", е виновна. Това може да не е най-силната платформа, от която да се стартира програма, основана на селективно пренебрегване на съдилищата.

Съществуват обаче решения, които не включват сепаратизма на Пучдемон, нито непримиримостта на Рахой.

Въпреки че повечето каталунци досега са отхвърляли независимостта, голямо мнозинство би желало по-голяма автономия. Социалистите вярват, че това може да се постигне с правилна федерализация на испански региони в немски стил. Конфедерация, която предполага по-голяма каталунски еквивалентност с останалата част от Испания, също може да работи.

По-опростените решения, на които е разрешено да минават, вероятно вече не са валидни. Ако Рахой не беше поискал от Конституционния съд да прекрати съществуващата Харта за самоуправление на Каталуния, например, нищо от това не би се случило. Това, че съдът направи това през 2012 г., преобръщайки парламентите на Испания и Каталуния, предполага, че конституцията се нуждае от прецизиране.

Парите, т.е. каталунският контрол върху местните данъци, също вероятно са спрели провалите преди няколко години. Това би засегнало по-бедните части на Испания, тъй като част от парите отиват при тях.

Законен референдум с правилна кампания, от която да стана ясно, че например независима Каталуния би могла временно да се постави извън Европейския съюз, все пак може да предизвика преобладаващ глас, за да остане.

Рискът, разбира се, е, че може и да не стане така. Или че сепаратистите ще продължат да търсят референдуми, докато не спечелят, а след това никога няма да предложат на каталунците шанс да върнат часовника обратно.

Каквото и да е решение, са необходими политици със способност за компромис. Но те са рядкост.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички