Искате да живеете в Италия? На това място ще ви платят 30 000 евро, за да се преместите


Искате да живеете в Италия? На това място ще ви платят 30 000 евро, за да се преместите
Снимка: iStock

3908

Представяли ли сте си някога да живеете в обляната от слънце италанска провинция Тоскана?

Ако да, вашата мечта може да се превърне в реалност благодарение на нова инициатива от страна на този красив регион, който предлага финансови стимули на хора, имащи желание да се преместят в неговите очарователни и по-слабо населени градове.

С програмата Residenzialità in Montagna 2024 Тоскана се опитва да привлече нови жители в своите селски планински райони с безвъзмездни помощ, варира от 10 000 евро до 30 000 евро и да се отпуска с цел подпомагане на купуването и реновирането на имот.

По данни на имтония сайт Idealista, средната цена на жилищата в най-евтината община в Тоскана – Пистоя, е била 1472 евро на кв. метър през 2022 г.

Тази инициатива има за цел да подмлади и стабилизира населението в тези райони, което намалява значително през годините.

Снимка: iStock

„Целта на тази намеса е да насърчи повторното заселване и социално-икономическото съживяване на планинските райони, противопоставяйки се на маргинализацията им“, отбелязват авторите на програмата, цитирани от Forbes.

Според New York Times, министерството на околната среда на Италия публикува проучване през 2016 г., което сочи, че близо 2 500 града са били толкова обезлюдени, че не биха оцелели над 25 години.

С общо финансиране от 2 800 000 евро, предназначени за съживяването на тези планински общности, Тоскана се ангажира с вдъхването на нов живот в красивите места.

Това е концепция, използвана в други части на Италия, в това число на остров Сардиния (който предлагаше около 15 000 долара), село Пресиче (около 30 000 долара), Калабрия (около 33 000 долара) и село Санто Стефано ди Сесaнио (до 52 500 долара).

Всичко, което трябва да знаете

Снимка: iStock

Както при всяка от тези програми, и тук има определени параметри. Безвъзмездната помощ от Тоскана цели да покрие до 50% от разходите, свързани със купуването и обновяването на дом в град с население под 5 000 жители. Това означава не само купуването на имот, но и превръщането му в постоянен дом – не се позволяват ваканционни имоти.

Спа градчето Сан Сасциано дей Бани, известно с терапевтичните си термални бани, е идеално за жители, търсещи релакс. Почитателите на изкуството може да бъдат привлечени от Капрезе Микеланджело – родното място на твореца.

Древният Кастел Сан Николо, в провинция Арецо, е близо дo Флоренция. Тези, които искат да живеят на остров, Капрая Изола е в сърцето на Тосканския архипелаг.

Снимка: iStock

Друго условие е, че кандидатите трябва да бъдат италиански граждани, граждани на ЕС или граждани на държави извън ЕС, притежаващи разрешение за дългосрочно пребиваване. Те трябва да се регистрират като жители на италиански град и нямат право в момента да живеят в планинска общност.

За американските граждани, които се интересуват от възможността, процесът е малко по-сложен, спрямо този за гражданите от ЕС. Американците трябва да се сдобият с разрешително за дългосрочно пребиваване, което обикновено изисква доказването на финансова стабилност или предложение за работа в Италия.

Въпреки това, всички заинтересовани трябва да действат бързо. Крайният срок за кандидатстване е 27 юли. Потенциалните кандидати може да посетят официалния уебсайт на провинция Тоскана и да попълнят необходимите формуляри онлайн.

Източник: Forbes

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Италиански град пуска трета партида жилища по 3 евро

Защо европейски град се бори да продаде домовете си за 1 евро?

Как италиански град, който предлага къщи по 1 евро, беше преобразен заради тях?

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички