Booking.com: Скок с до 900% на измамите при пътуване


Booking.com: Скок с до 900% на измамите при пътуване
Снимка: iStock

3127

Booking.com излезе с предупреждение, че изкуственият интелект е причина за рязкото увеличаване на измамите при пътуванията, предава BBC.

Ръкводителят на отдела за онлайн безопасност във фирмата, Марни Уилкинг заяви, че през последните 18 месецца този тип измами са нараснали „от 500 до 900%“. След появата на генеративни инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT на пазара се е увеличил особено много броят на фишинга измамите, при които хората биват подлъгвани да предадат финансовите си данни, добавя

„Разбира се, фишингът съществува от зората на електронната помща, но ръстът започна малко след пускането на ChatGPT“, уточнява Уилкинг.

„Нападателите определено използват AI, за да извършват атаки, които имитират имейли много по-добре от всичко, което са правили досега“, каза тя.

Фишинг атаките често се опитват да убедят хората да предадат данните си за картата, като им изпращат фалшиви, но много убедително изглеждащи уеб връзки за резервации.

Снимка: iStock

Измамниците често се насочват към уебсайтове като Booking.com и Airbnb, защото те позволяват на хората да изброяват собствените си места за настаняване.

След като някой плати, измамниците или изчезват безследно, оставяйки купувача без място за престой, или дори се опитват да го измъкнат още пари чрез последващи съобщения.

Този вид измами съществуват от десетилетия, въпреки че често са придружени от признаци на измама, като правописни и граматически грешки.

По време на технологичната конференция Collision в Торонто Уилкинг заяви, че AI затруднява откриването им, тъй като може да генерира реалистични изображения и много по-точен текст на няколко езика.

Снимка: iStock

Тя призовава хотелите и пътниците да използват двуфакторна автентификация – тя включва допълнителна проверка на сигурността, като например въвеждане на код, изпратен на телефона ви – като я нарича „най-добрият начин за борба с фишинга и кражбата на данни“.

Тя също призова хората да бъдат по-бдителни от всякога, когато кликат върху връзки линкове.

Същевременно Уилкинг сподели и реални ползи от изкуствения интелект AI, като разказа, че технологията позволява на Booking.com бързо да премахва фалшиви хотели, които се опитват да измамят хората. „Създадохне модели с изкуствен интелект, които ги откриват и или да ги блокират достъпа до тях, или ги прмахват, преди да има резервации“, каза тя.

Джейн Хоукс, експерт по въпросите на потребителите, специализирана в туристическата индустрия, от своя страна коментира, че доставчиците на туристически услуги трябва да „увеличат усилията си“, за да информират хората за измамите. „Те също са длъжни да съветват пътниците как да сведат до минимум риска да бъдат измамени“, каза тя.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Хакери увеличават кибератаките на Booking.com срещу клиенти

И Airbnb ще разчита на изкуствения интелект

Измамите при резервиране на почивка. За какво да внимавате?

25% ръст на нощувките у нас, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички