След 18 години: Рим решава един от най-големите си проблеми за туристите


След 18 години: Рим решава един от най-големите си проблеми за туристите
Снимка: iStock

1749

След 18-годишно чакане – Рим най-накрая ще реши проблем, който редовно оставя туристи и местни жители блокирани на окъпаните му от слънце улици. Италианският град ще се радва на хиляди нови таксита, обявиха местните власти.

Рим и други италиански градове разполагат с много по-малко таксита спрямо други европейски връстници, защото мощните таксиметрови лобита се противопоставят на усилията за увеличаване на броя им или навлизането на конкуренти като Uber.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери обаче каза, че общината ще пусне на търг 1000 нови таксиметрови лиценза и 2000 нови разрешителни за Uber през следващия месец, които ще бъдат активи до декември.

„Бяхме парализирани от бюрокрацията, но нещата най-накрая се раздвижиха. Ситуацията трябва да бъде много по-добра до ноември“, казва Гуалтиери.

Снимка: iStock

В момента Рим има само 7 800 таксита, като не са издавани нови лицензи от 2006 г. Допълнителни 1 000 частни коли пък служат като превозни средства под наем под шапката на Uber.

За сравнение в Лондон има около 19 000 таксита плюс 96 000 частни превозни средства под наем, според данни от 2020 г., докато в Париж има 18 500 таксита и са издадени най-малко 30 000 лиценза за частни превозни средства.

Социалните медии редовно са наводнени с ужасяващи истории за хора, оставени да чакат превоз с часове на главната жп гара в Рим, докато таксиметровите приложения в пиковите часове са блокирани, а обажданията до таксиметровите диспечери поставени на изчакване.

Сдруженията на таксиметрови шофьори посочват, че истинският проблем е, че системата за обществен транспорт в Рим е разпокъсана, което означава, че трябва да поемат напрежението. Те също казват, че извън пиковия туристически сезон няма да има достатъчно работа, ако градските власти издадат повече лицензи.

Снимка: iStock

Гуалтиери заяви, че такива ще бъдат издадени, въпреки протестите на таксиметровите шофьори. „Не можем да чакаме повече“, казва той.

Съгласно италианското законодателство 80% от приходите от продажбата на лицензи трябва да бъдат предадени на съществуващи таксиметрови шофьори като форма на компенсация, тъй като стойността на собствените им лицензи пада заради новите шофьори.

Очаква се новите лицензи да се продават за около 70 000 евро всеки, според служители.

Въпреки това Еухенио Патане, ръководител на отдела за мобилност в кметството на Рим, заяви, че наличието на повече таксита по улиците няма да реши всички проблеми в сектора.

„Нуждаем се от цялостно преразглеждане на национално ниво на законите за таксиметровите превози. Настоящият беше въведен през 1992 г. – различна ера, преди да има смартфони или приложения“.

Източник: The Independent

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Каква е съдбата на хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Искате да живеете в Италия? На това място ще ви платят 30 000 евро, за да се преместите 

Италиански град пуска трета партида жилища по 3 евро

Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82022
  • GBP
    1
    2.30668
  • JPY
    100
    1.12956
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички