Битката на Ердоган с "паралелната държава"


Битката на Ердоган с "паралелната държава"
Снимка: Getty Images

1252

Гласовете звучат дрезгаво:

"Вкъщи ли си, сине?"

"Да."

"Те са провели операция. Домовете им са били претърсени … извади всичко от къщи".

Точно преди една година стартира операция, която пренареди политическата картина в Турция - операцията срещу корупцията в правителството на тогавашния премиер Реджеп Ердоган, от която обаче победител излезе Ердоган в качеството си вече на авторитарен президент.

"Там са и твоите пари в сейфа."

"Точно това имам предвид."

За мнозина това е запис, който промени хода на турската история. Според тези, които го публикуваха преди точно една година, той разкрива разговор на тогавашния премиер и сегашен президент Реджеп Ердоган, който инструктира своя син да скрие пари, защото полицията провежда акции в домовете на други министри от кабинета.

Това се превърна в един от най-големите скандали в новата история на Турция. В хода на разследването е обвинен и ирански бизнесмен, обвинен в прането на 87 млрд. евро с помощта на властите в страната чрез заобикаляне на международните санкции срещу Техеран.

Ердоган отвръща на удара

За тогавашния премиер обаче записите са лъжливи и изпълнени с "монтажи". Ердоган говори за тъмни сили, за така наречена "паралелна държава", чиято цел е да свали избраното правителство. Според него човекът на върха на тази структура е духовникът Фетулах Гюлен, някогашен негов приближен, сега яростен опонент, живеещ в самоналожено изгнание в щата Пенсилвания, САЩ.

През изминалите оттогава 12 месеца всички приближени на Гюлен се превърнаха във враг номер едно на държавата. Обявявайки заплаха за националната сигурност, правителството започна война срещу "паралелната държава", уволнявайки стотици полицейски служители, прокурори и съдии, за които се предполага, че са близки до духовника.

Ясин Топчу е бил заместник-шеф на турският отдел за финансови разследвания, високопоставена фигура в разследването срещу настоящия президент. "При един държавен преврат вие криете, това което правите от парламента, но ние дадохме всички наши доказателства на парламента, за да може да направи разследване", казва той. Според него Турция има лоши спомени от преврати като правителството разчита на това, за да държи хората в неведение за случващото се.

Обуздаването на медиите

Втората фаза от плана на правителството е обуздаването на медиите, които представляват заплаха.

YouTube и Twitter бяха блокирани с указ на конституционния съд. В същото време Ердоган поделяше своите възгледи за случилото се само в медии, за които е сигурен, че са приближени на властта.

Така се стига до миналата седмица когато срещу медии, приближени до Гюлен, бяха извършени акции, а 20 журналисти и производствен персонал от опозиционния в. "Заман" и телевизия "Саман йолу" бяха арестувани. Това предизвика и гневът на ЕС, където нарекоха акциите "срещу европейските стандарти и ценности". В отговор Ердоган разкритикува Брюксел, казвайки му да си гледа работата.

"Обвиненията бяха толкова сериозни че правителството прие авторитарна насоченост, за да се конфронтира с тях", каза политическият коментатор Дженгиз Чандар. "Ако се бяха отнесли с тях както трябва в една демократична държава, правителството нямаше да оцелее. Това показва, че Турция не е функционираща демокрация", допълва още той.

В момента страната е на 154 място от общо 180 в индекса за свобода на пресата на "Репортери без граници".

Критиките на правозащитни организации, международни медии или западни правителства се вкарва в рамката на неоснователни атаки срещу Турция, опити за подкопаването на една страна, която няма да следва западния модел.

Някои продължават да говорят

Няколко вестника казват, че няма да се подчиняват. Новинарската агенция "Джихан" също е сред останалите критични медии, но се опасява, че може да е следващата в ударена от вълната на арести.

Нейният генерален мениджър Абдулхамат Биличи казва, че през последните месеци репортери на агенцията са били възпрепятствани да отразяват събития, свързани с президента и премиера, както и че рекламодатели са били притискани да отменят своите връзки с агенцията.

"Етикетът "паралелна държава" цели да заглуши хората с различно мнение", казва още Биличи.

Въпреки обаче вълненията през последните 12 месеца, Ердоган успя да спечели два пъти на избори – местни и президентски. За някои в момента той е един от най-влиятелните лидери на страната след основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк насам.

Всичко, което той прави или казва, се насочва директно към по-консервативната част на страната, която го подкрепя, а ако другата не го прави, то това според неговите възгледи е само в нейна загуба.

Неговият успех се гради на две основни точки – огромен икономически растеж и ревностна промюсюлманска реторика, насърчаваща момичета да носят забрадки в училище и университети, където тя до сега е била забранена.

Верни последователи

Ердоган е изградил толкова верни сподвижници, че мнозина от тях никога не са се съмнявали в неговите думи относно случилото се миналия декември.

"Турция има едни от най-свободните медии в целия свят", настоява Ибрахим Илдирим, бизнесмен, който вярва, че миналогодишните обвинения срещу правителството са измислени. "В страната винаги е имало корупция, но откакто той дойде на власт, тя намаля. В самата полиция има група, която получава нареждания от другаде и това не ми харесва", продължава той.

За студентката Зайнеп Илхам президентът е "просто човек – той прави грешки като всички останали, но е подложен на много стрес". "Той и неговата партия имат определена чувствителност към исляма и именно заради това голяма част от мюсюлманите в Турция гласуват за него", допълва още тя.

Въпреки това събитията от 17 декември ще имат продължаващо влияние. Те промениха радикално образът на турското ръководство извън страната. Също така те задълбочиха още повече разделението в една вече доста поляризирана Турция.

Ердоган е големият политически оцелял в страната. В същото време обаче той отвори и една бездна в самото сърце на турското общество и за много от неговите критици това ще е и наследството, което ще остави.

Източник: BBC, превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички