Застрояване на Витоша - да или не?

Застрояване на Витоша - да или не?
Източник: Евгения Гигова/Actualno.com

Преди дни стана ясно, че започва процедурата за промяна на Плана за управление на парк "Витоша". Инициативата тръгна от спортния министър Красен Кралев - с обяснението София да може да кандидатства за Младежката зимна олимпиада през 2024 година. За целта ще е необходимо да се строят нови спортни съоръжения и да се ремонтират стари.

Промените будят опасения, че в планината ще започне безконтролно строителство. Управляващите, в частност туристическият министър Николина Ангелкова, уверяват, че това няма да се допусне и става дума само за изграждане на лифтове, за да се стимулира туризма.

Коментирайки темата, екоминистърът Нено Димов повтори твърдението, че сегашният План за управление на Витоша не позволявал да има ремонт на лифтове, конкретно на Драгалевци. Той заяви, че трябва първо да бъде променен планът, за да има инвестиционно предложение. И не можа да обясни защо е имало ремонт на ползваната от "Мачирски спорт" територия – отново място на Витоша, като единствено каза, че ремонт било едно, а подмяна - друго. Аргументът за промяна на плана на Димов обаче е – защо да продължаваме да караме "Запорожец". Той настоя и, че лифтът на Драгалевци бил в природен парк "Витоша", а Мачирски - не.

Какво е Вашето мнение - трябва ли да се строи на Витоша? Подпомагането на туризма достатъчен аргумент ли е и вярвате ли, че няма да се стигне до безконтролно застрояване? Застрашена ли е природата? Споделете с нас в коментарите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.