Общо 33,4 милиона туристи са посетили Турция, много от тях са българи


Общо 33,4 милиона туристи са посетили Турция, много от тях са българи
Снимка: iStock

5451

Българите са на четвърто място измежду чуждите туристи в Турция. Това става ясно от статистика на Министерството на културата и туризма в Анкара.

Руснаците съставляват най-голямата група чуждестранни туристи. От януари до август 4,35 млн. руски граждани са посетили Турция, което представлява 13% от всички пристигащи чуждестранни туристи. През същия период на миналата година малко повече от 3 милиона руснаци са почивали в Турция.

Германците заемат второ място с 4,08 млн. души, което е повече от 3,85 млн. германски туристи през периода януари-август миналата година, следвани от британците с 2,65 млн. души.

Още: Партньорството между България и Турция е пример за региона

Веднага след тях по брой са българите - 1,8 млн. 

Общо 33,4 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция през периода януари-август гази година. Това е с 14% повече в сравнение със същия период на 2022 г.

Популярни дестинации

Истанбул е бил най-популярната дестинация на чуждестранните туристи. От януари до август 11,5 млн. чуждестранни туристи са посетили мегаполиса.

Още: За всички пътуващи: Въведоха нови правила за влизане в Турция

Анталия, на брега на Средиземно море, се нарежда на второ място с 10,2 милиона. Провинцията е особено популярна сред руските туристи.

Хотелиерите в провинцията твърдят, че с покачването на температурите над сезонните норми туристическият сезон в Анталия ще продължи до средата на ноември тази година и че градът е свидетел на приток на резервации от западноевропейски страни.

През първите осем месеца на 2023 г. над 3,3 млн. турски граждани, пребиваващи в чужбина, са почивали в страната, с което общият брой на посетителите е достигнал 36,75 млн. Целта на Турция е да посрещне 60 млн. туристи и да генерира приходи от туризъм в размер на 56 млрд. долара през тази година.

По-рано този месец министърът на туризма Мехмет Ерсой изрази увереност, че Турция е на път да постигне целите в областта на туризма, които си е поставила за 2023 г. Туризмът е един от основните източници на твърда валута за Турция. Според последните данни на Турския статистически институт (TÜİK) през първата половина на 2023 г. приходите от туризъм в страната са се увеличили с 27% на годишна база до 21,7 млрд. долара. Само през август чуждестранните туристически посещения са се увеличили с 5,65% спрямо същия месец на миналата година - до 6,7 милиона, показват последните данни на Министерството на туризма.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички