Саудитска Арабия издаде шофьорска книжка на жена за първи път (Снимка)


Саудитска Арабия издаде шофьорска книжка на жена за първи път (Снимка)
Снимка: iStock/Guliver

3979

Саудитска Арабия за първи път от десетилетия издаде шофьорска книжка на жена, само дни преди да бъде вдигната забраната за шофиране за дамите, предаде BBC

10 жени смениха своите чуждестранни шофьорски книжки за саудитски в различни градове в цялата страна. Въпреки това активистки се оплакаха, че още жени са били арестувани за това, че шофират. Напливът от заявления за шофьорски книжки се очаква да достигне своя пик на 24 юни, когато забраната ще остане в миналото.

Законите на Саудитска Арабия задължават жените да искат разрешение от мъжете в семейството си за най-различни действия и решения. Така се стига до забраната за шофиране за жени.

Заради това семействата трябваше да наемат частни шофьори, за да транспортират женската част от семейството. От години групите за права водят кампания в кралството да бъде позволено на жените да шофират и така се е стигало до арестуване на жени, които са нарушавали правилото.

„Очакванията са около 2 000 жени следващата седмица да се включат в групата на законните шофьори в кралството”, се казва в изявление на Информационното министерство на кралството.

Въпреки надеждите, които саудитските жени имат за тази промяна, все още има доста неща, с които ще трябва да се съобразяват.

Жените трябва да спазват стриктен дрескод , не трябва да са с мъж, с когото нямат връзка и ако искат да пътуват, работят и получават здравна помощ, то те или трябва да са с мъж настойник, или трябва да имат писмено разрешение от такъв.

Ето и как изглежда шофьорската книжка на саудитките:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички