ЕС като полицейска държава заради нов алгоритъм: Опасения


ЕС като полицейска държава заради нов алгоритъм: Опасения
Снимка: iStock/Guliver

1436

Всички ползватели на електронни услуги при размяна на съобщения да се съгласят автоматично всички снимки и видеа, които те изпращат, да бъдат обработвани с неясен механизъм и в нарушение на правото на шифроване на комуникацията, гарантиращо тайната ѝ. Това готви Европейският съюз (ЕС), предупреждава организацията "Електронна граница България" (ЕГБ).*

През юни 2024 година Европейският съвет планираше гласуване, което да задължи всички доставчици на електронни услуги за размяна на съобщения да редуцират вграденото шифриране. То гарантира тайната на кореспонденцията, докато алгоритъм решава дали изпращаните снимки или видео са със съдържание, което може да се определи като "сексуално посегателство срещу деца". Вотът не се състоя, защото голяма част от държавите в ЕС бяха на мнение, че това не е ефективна мярка и съответно противоречи на хартата на ЕС, решенията на Европейския съд за човешки права и на GDPR рамката: Предлагат отпадане на минималните глоби за нарушаване на GDPR

Съгласно информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) става ясно, че официалната позиция на България е "за" предложението, което е постигнато чрез намиране на работещ баланс, гарантиращ ефективното изпълнение на правомощията на правоприлагащите органи. В същото време се уверява, че ще има пълното зачитане на неприкосновеността на личния живот иосновните права на всички засегнати страни, посочва ЕГБ. Тези две твърдения са противоречащи - позицията трябва да е "против", смята от ЕГБ и се аргументират така:

Още: Държавен алгоритъм предупреждава фирмите при риск от фалит

  1. Предложението изисква потребителите на електронни услуги на приложения като WhatsАpp, Signal, Viber, Telegram и други подобни, да се съгласят тяхното съдържание – снимки и видео, да бъде обработвано и разглеждано по неясен механизъм от частен субект, за да може да използват тази услуга. Според GDRP хартата за основни права на ЕС и други правни рамки, не е валидна форма на съгласие, а е по-скоро форма на принуда.
  2. За да бъде изпълнено такова условие, за използващите шифриране от край до край доставчици на електронни услуги би означавало изработката на механизъм за прекъсване на този процес. Това обаче отваря много врати за неоторизиран достъп, за нарушаване на правата на личната кореспонденция, фирмената, военната и държавни тайни.
  3. Жертвите на сексуално насилие многократно са подчертали голямото значение на каналите за поверителна комуникация. Въвеждането на автоматизирано наблюдение в реално време обаче би лишило жертвите на насилие именно от тези безопасни пространства за обмен на информация и поверителна комуникация с адвокати и терапевти.
  4. В член 7 на Хартата на основните права на ЕС е записано, че всеки има право на зачитане на неговия личен и семеен живот, жилище и комуникации. Според решение на Европейския съд постоянният и общ автоматичен анализ на частни комуникации нарушава основните права (дело C-511/18, параграф 192). Това също би ни поставило под презумпцията виновен до доказване на противното, защото сканирането ще е за всички, без съдебна заповед и извършвано от частни субекти.

"Защитниците на цифрови права, които се борят за запазването на тайната на кореспонденцията, което беше много трудно извоювано преди няколко години, са често обвинявани, че точно в този случай биха навредили на борбата срещу престъпленията свързани с деца. Това е един от онези похвати, с които желаещите да следят всяка ваша комуникация си служат, за да манипулират общественото мнение. Има си и термин за това, но ще го оставя сами да го откриете. Ние предлагаме алтернативи и сме готови за диалог на всякакво ниво, за да помогнем този проблем да бъде решен", каза Богомил Шопов, съосновател на ЕГБ.

За да се постигне ефективна превенция на онлайн злоупотреба и особено манипулация на деца, трябва да се изисква от онлайн услугите да поставят на видно място функциите за докладване в платформите. Ако услугата е насочена към и/или използвана от млади хора или деца, от доставчиците следва също да се изисква да ги информират за рисковете от онлайн манипулацията. Масовото наблюдение никога не е решение. Хората, които постоянно се чувстват наблюдавани, не могат да се борят свободно и храбро за правата си и за едно справедливо общество. Ето защо масовото наблюдение заплашва същността на демократичните и отворени общества, казват от ЕГБ.

Апел за промяна на позицията на България - ТУК!

Още: Разследвания установиха, че Instagram е свързвал огромна мрежа от педофили

* "Електронна Граница България" е гражданска организация, основана през 2007 година, когато има протести против безконтролното подслушване и задържане на трафични данни. Повече информация - ТУК!

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички