Как Илон Мъск получи от Tesla бонус в размер на 56 милиарда долара?


Как Илон Мъск получи от Tesla бонус в размер на 56 милиарда долара?
Снимка: Getty Images

2747

Акционерите на Tesla одобриха спорния план за възнаграждение от 56 милиарда долара на главния изпълнителен директор Илон Мъск, предаде Ройтерс. Това е голяма подкрепа за Мъск и управлението му, както и стимул да запази фокуса си върху най-големия си източник на богатство.

Одобрението подчертава подкрепата, на която Мъск се радва от по-малките инвеститори на Tesla, много от които са изявени привърженици на милиардера. Предложението беше прието въпреки съпротивата на някои големи институционални инвеститори и други по-крупни акционери.

Спорната сделка

Сделката постигната още през 2018 г. предвижда Мъск да получи около 300 милиона акции на Tesla, ако компанията изпълни поредица от цели за период до 10 години, сред които увеличение на пазарната си капитализация от около 50 милиарда долара до 650 милиарда, пише ДПА, цитирана от БТА.

Въз основа на тази цел стойността на пакета беше оценена на около 56 милиарда долара.

След бърз растеж Tesla бързо достигна целта от 650 милиарда долара. Понякога пазарната стойност на компанията дори надхвърляше 1 трилион долара, което означаваше, че пакетът от възнаграждения на Мъск временно струваше около 100 милиарда долара.

Оттогава обаче, търсенето на електромобили се забави значително и компанията сега се оценява на около 580 милиарда долара на фондовия пазар.

Мъск съобщи, че предложенията са получили огромна подкрепа. Одобрението обаче не решава съдебно дело относно пакета заплати в съд в щата Делауеър, което може да се проточи с месеци, според някои правни експерти.

Прекомерно заплащане

Съдията по делото анулира пакета от заплати през януари, описвайки го като "непостижим".

Мъск също може да бъде изправен пред нови съдебни дела за пакета, който ще бъде най-големият в корпоративната история на САЩ.

"Не е приключило", каза Брайън Куин, професор в Юридическия факултет на Бостънския колеж. Съдията от Делауеър ще проучи гласуването и ще изиска от Tesla да докаже, че процесът не е бил принуден или неправомерно повлиян от Мъск, каза той.

"Акционерите отново одобриха условията на договора, изпращайки силен сигнал, че "сделката си е сделка" и Мъск заслужава да бъде възнаграден за покриване на високите прагове на изцяло базиран на стимули договор", заяви обаче, Гарет Нелсън, старши анализатор в CFRA Research.

Бордът заяви, че Мъск заслужава пакета, защото е постигнал всички амбициозни цели за пазарна стойност, приходи и рентабилност. Големите инвеститори, включително Системата за пенсиониране на държавните служители в Калифорния, известна като CalPERS, нарекоха пакета за заплащане "прекомерен".

Преместване на седалището в Тексас

Акционерите също така одобриха предложение за преместване на централата на компанията от щата щата Делауеър в Тексас. Те одобриха и други предложения, включително преизбирането на двама членове на борда: Кимбал Мъск, брат на Илон Мъск и Джеймс Мърдок, бивш изпълнителен директор в медийната компания "Туенти фърст сенчъри фокс" , син на медийния магнат Рупърт Мърдок.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75285
  • GBP
    1
    2.34686
  • JPY
    100
    1.22523
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички