Защо акциите на европейските автомобилни гиганти паднаха рязко?


Защо акциите на европейските автомобилни гиганти паднаха рязко?
Снимка: iStock

363

Европейските автомобилни производители, сред които BMW, Mercedes и Volkswagen, са изправени пред рязък спад на акциите поради слабото търсене в Китай, нарастващата конкуренция и високите разходи за елетромобили, което доведе до рекордни нива на песимизъм сред инвеститорите.

Европейската автомобилна индустрия се бори с редица трудности, което доведе до рекордно ниски пазарни оценки на водещи производители като BMW AG, Mercedes-Benz AG, Porsche, Stellantis, Renault и Volkswagen, съобщи „Евронюз“, цитиран от БГНЕС.

Тези компании са изправени пред сериозни предизвикателства - от отслабване на търсенето на ключови пазари като Китай до засилване на конкуренцията в областта на електрическите превозни средства, което подкопава доверието на инвеститорите.

Още: Автомобилните производители поставят под въпрос целите за електромобилите до 2035 г. на редица щати

На 10 септември акциите на BMW AG поевтиняха с 11,2%, което е най-големият еднодневен спад на компанията от март 2020 г. насам. Драматичната разпродажба последва низходящото преразглеждане на прогнозата на BMW за 2024 г., като компанията намали прогнозата си за маржа на печалбата от продажби на автомобили до 6-7%, в сравнение с предишната си оценка от 8-10%.

Това понижение до голяма степен се дължи на слабото търсене в Китай, един от най-важните пазари на BMW.

Сега акциите на BMW се търгуват на цена, която е само четири пъти по-висока от прогнозната им 12-месечна печалба.

Пазарната капитализация (43,8 млрд. евро) е почти равна на отчетените нетни парични средства за автомобилната индустрия (43,2 млрд. евро) в края на първата половина на 2024 г., което подчертава мрачната перспектива на пазара за бъдещия растеж на компанията.

Още: Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света

Оценката на европейските автомобилни производители достигна нива, подобни на кризисните

Този спад в оценката не е характерен само за BMW. 5 от шестте големи европейски автомобилни производители отбелязаха рязък спад на цените на акциите си през 2023 г. Най-силно засегнати бяха Stellantis и BMW, които загубиха повече от 30% от пазарната си стойност.

Renault е изключение, като отбелязва скромно повишение от 3% от началото на годината, въпреки че оценката му остава слаба, в съответствие с останалата част от сектора.

Porsche е единствената компания, която показва двуцифрено съотношение цена/печалба, но дори и то е под средното за историята.

Volkswagen, който неотдавна намали производството си в Германия, отбелязвайки първото затваряне на заводите си в страната от 1938 г. насам, сега се търгува при едва три пъти по-висока цена от очакваната печалба, което е най-ниската стойност в историята му.

Общата пазарна оценка на шестте най-големи автомобилни производители в Европа възлиза на около 260 млрд. евро, което е по-малко от половината от пазарната стойност на Tesla.

Продажбите на нови автомобили в цяла Европа също са се понижили.

Според Джордж Галиърс, анализатор в Goldman Sachs, продажбите през август на ключови пазари като Франция, Германия, Италия и Испания са отбелязали двуцифрен спад на годишна база, като са коригирани с дните за продажба.

Годишният показател на продажбите (ГПП) за тези 4 държави е спаднал с 16,7%, което отразява трудната макроикономическа среда в Европа.

 „Смятаме, че видимостта остава ниска поради политическата и макроикономическата несигурност. Продажбите на електрически превозни средства с акумулаторни батерии останаха под натиск, като отбелязаха големи спадове“, пише Галиърс.

По-широкият европейски автомобилен пазар е обременен от политическата несигурност, растящата инфлация и по-високите лихвени проценти, които се отразяват на потребителските разходи.

Освен това продажбите на електромобили, които някога бяха светъл лъч, сега са изправени пред препятствия поради високите покупни цени и по-бързата амортизация в сравнение с традиционните автомобили с двигател с вътрешно горене.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75584
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.24806
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички