Трябва ли да изключите кафето от менюто си при висок холестерол?


Трябва ли да изключите кафето от менюто си при висок холестерол?
Снимка: iStock

5071

Сърдечно-съдовата система е транспортната система на човешкия организъм и трябва да се грижите добре за нея, за да бъдете здрави. Важно е да обърнете внимание на правилното хранене, консумацията на кафе и някои други специфични нюанси. Продължете да четете, за да разберете повече.

Колко кафе може да повиши холестерола?

3-4 чаши кафе на ден няма да ви навредят, а напротив, дори ще ви бъдат полезни. Но девет или повече чаши могат да увеличат риска от смърт от сърдечни заболявания с 25%, като става въпрос за турско кафе или такова, което се приготвя във френска преса.

Нефилтрираното кафе съдържа кафестол и кавеола, които могат да повишат нивата на холестерола в кръвта, а когато количеството, което пиете, е голямо – може да скочи и кръвното налягане.

Какво да изключите от менюто си?

Освен да внимавате с кафето, едно от основните хранителни правила за здрави кръвоносни съдове е да се яде по-малко сол и добавени захари. За възрастните хора е препоръчително да ядат не повече от 2000 mg натрий на ден - по-малко от 5 g сол на ден, малко под една чаена лъжичка.

Ограничете консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини (те трябва да представляват по-малко от 10% от общия дневен енергиен прием на диетата) и трансмастни киселини. Наблегнете на полиненаситените и мононенаситените мастни киселини.

Включете в менюто си повече продукти от растителен произход. Приемайте 30-45 гр диетични фибри всеки ден, за да поддържате кръвоносните си съдове здрави и нивата на холестерола в норма. Диетичните фибри се съдържат и в зеленчуците и плодовете. Намелете месото в меню си до 350-500 гр седмично и включете риба поне веднъж в седмицата. Хапвайте по-често ядки. Премахнете или ограничете консумацията на алкохол. Безалкохолните подсладени напитки също не са полезни за сърдечно-съдовата система, така че ги избягвайте.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички