Ето в кои случаи доматите са вредни за вашето здраве


Ето в кои случаи доматите са вредни за вашето здраве
Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay

5737

Доматите се срещат често на нашата трапеза и ги хапваме с удоволствие, но колкото и да са здравословни има хора, които трябва да внимават с тях. Продължете да четете, за да разберете в кои случаи е добре да намалите консумацията им.

В кои случаи доматите са вредни?

Доматите са силно киселинни и могат да причинят киселини при хора, страдащи от гастрит или гастроезофагеален рефлукс. Може да усетите тези симптоми, ако прекалите с количеството. Също така могат да причинят болки в ставите. Причината е алкалоид, наречен соланин, който изгражда калций в тъканите, а той се съдържа в големи количества в доматите. Твърде много калций в тъканите може да причини възпаление, болка и подуване в областта на ставите.

Доматите са богати и на оксалат. Това е вещество, което трудно се метаболизира, когато се приема в излишък и може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. Както вече споменахме, зеленчукът съдържа и много калий, който също може да повлияе на бъбречната функция. Бъдете много внимателни, ако вече имате някакъв проблем с бъбреците и ограничете консумацията.

Доматите съдържат съединението хистамин, което помага на имунната система да се пребори с вируси и бактерии. Хистамин-индуцираната алергична реакция към домати се проявява под формата на обрив или подуване на езика. Могат да се появят и други нежелани и неприятни симптоми.

Доматите могат да ви навредят и ако страдате от синдром на раздразненото черво. Неприятните симптоми са диария, болезнени спазми, подуване на корема, газове и запек. Намалете консумираното количество или ги избягвайте напълно.

В доматите се открива и ликопен. Когато се консумира в правилното количество, той е полезен за сърцето. Но ако се прекали с него - може да доведе до пигментация на кожата - ликопенодермия.

Ако страдате от уринарна инконтиненция или сте склонни към други уринарни проблеми – избягвайте доматите, защото са с високо съдържание на киселина. Термичната обработка също няма да помогне, така че бъдете внимателни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички