Ако нефтът бъде изваден от играта, джихадът ще се води с камили


Ако нефтът бъде изваден от играта, джихадът ще се води с камили
Снимка:

2637

Коментар на политолога Огнян Минчев, публикуван в профила му във Facebook. Заглавието е на Expert.bg

Предпоставките да бъдат изключени няколко робовладелски режима, богати на нефт, от стратегическите баланси на съвременния и утрешния свят са налице. Запитвали ли сте се защо за половин век глобализация технологиите в областта на информацията, биологията, дори и в оръжейната индустрия се промениха няколко пъти до неузнаваемост, докато в енергетиката статуквото не е мръднало - нефтът си е нефт, газът си е газ? Какви бяха компютрите през 1965 г. - какви са сега?

Но и тогава, и сега петролното лоби е арестувало човечеството в един непроменим механизъм на икономически и геополитически контрол. Колко инвестиции са необходими, за да бъде технологизиран водородният синтез, колко усилия биха поевтинили достатъчно слънчевите технологии, геотермалната енергия и т. н.? Много по-малко от парите, които се харчат за войни, целящи да съхранят статуквото на петролните феодални диктатури - от Риад и Доха до Москва и Каракас. Да не споменаваме огромната власт, с която разполагат петролните интереси в западния свят.

Ако нефтът бъде изваден от играта - джихадът ще трябва да се води при надбягвания с камили, интелигентните и предприемчиви хора в арабския свят ще получат шанса да измъкнат своите общества от робовладелска вкаменелост, бившият Съветски съюз ще се демократизира спокойно и безалтернативно, а енергията ще излезе от статута на основен залог в геополитическите съперничества и често следващите ги войни.

You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички