Социалното министерство отпуска кредити на безработни за нов бизнес


Социалното министерство отпуска кредити на безработни за нов бизнес
Снимка: Thinkstock

4320

Социалното министерство отпуска кредити между 5000 и 50000 лева за стартиране на собствен бизнес на безработни, лица до 29 години или социални предприятия към неправителствени организации, съобщи по време на информационен ден на министерството ресорният заместник-министър Зорница Русинова, предаде БГНЕС.

Срокът на кредита е за 10 години. Първите две от тях могат да бъдат гратисен период за погасяване на главницата. „Предприели сме тези стъпки, защото голяма част от микропредприятията много трудно има достъп до кредитен ресурс, банките трудно им отпускат кредити“, обясни заместник-министърът. През миналата година е стартирала подобна инициатива, избрани са две финансови институции, които са раздали 44 кредита на стойност 700 000 лева. Средствата се отпускат както за начален оборотен капитал, заплати или за обучение на нови служители.

„Целта ни е да подкрепим предприемчиви хора като за нас приоритетни групи са безработните, хора с увреждания или тези до 29 години. Считаме, че в населени места, където няма работодатели, степента на безработица е висока, това ще е добър механизъм младите хора да останат и да развиват собствен бизнес“, обясни Русинова. Тя още допълни, че от тази година кандидатите ще имат още по-улеснени условия в сравнение с предишната година. Едно от подобренията е, че няма да се изисква подробен бизнес план. Освен това социалното министерство ще предоставя 90% от средствата, а останалите 10% - кредитните институции. Лихвата, отпусната от МТСП е 0% и сравнително ниска от кредитните институции. При сега действащите механизми тя е между 2,8-3%“, обясни Зорница Русинова.

От МТСП отчитат и че едно микропредприятие много трудно може да си отдели ресурс за консултантски услуги или за отделен човек, който непрекъснато да следи за измененията в правното и социалното законодателство. Затова, министерството от септември ще отпуска на одобрените кандидати „виртуални ваучери“ до 5000 лева, с които в рамките на една година консултантски фирми ще съветват новостартиралите предприемачи.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички