Главният архитект: София ще има три зони с небостъргачи

Главният архитект: София ще има три зони с небостъргачи

В София ще бъдат обособени три зони, където да има свободно високо строителство. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му тези "ситита" ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани и ще запази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”, другата по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

Българи купуват 50% от имотите в курортите

Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразя...

„Има редица вратичка в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града и желанието ни е да затворим нормативните пропуски”, каза Здравков пред bTV. По думите му вече са представили промените в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Главният архитект добави, че до момента е издал едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на „Скай форт” до Експо центъра. Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов. За спорния строеж на бул. „Черни връх” се очаква да приключат административните производства.

Ако купувате имот с цел отдаване под наем в София, чакайте 5 - 6% годишна доходност

Няма балон на пазара на недвижими имоти, а цените скоро ще достигнат точката на равновесие – търсенето ще бъд...

По повод протеста на жители на кв. „Дружба” срещу застрояване на зелена площ, Здравков коментира, че този случай е част от много тиктакащи бомби след реституцията. По думите му такива казуси има в Левски, Обеля и Люлин.

Архитектът посочи, че трябва да се защити не само интереса на частната собственост, но и на хората в квартала. „В плана на Дружба е отредено там да има парк, после се потвърждава с ОУП да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще говорим със собствениците. Към 2001 година теренът бил част от зелената система на града”, заяви Здравков.

В София ремонти до края на лятото ще има на бул. „Монтевидео” и „Тодор Каблешков” предстоят да бъдат ремонтирани.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.