Унгария ще продължи да купува руски газ

Унгария ще продължи да купува руски газ
Източник: iStock/Guliver

През 2020 г. Унгария ще получава руски газ, дори ако Москва и Киев не сключат до края на тази година споразумение за транзитните доставки на „синьо гориво“ за ЕС. Това заяви унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сийярто след преговори с председателя на ЕС на „Газпром“ Алексей Милер, предава БГНЕС.

„Въпросът за енергийна сигурност има също така геополитическо значение, защото срокът на действие на транзитния договор между Русия и Украйна изтича в края на тази година и нов договор за момента не е подписан. Това означава, че лесно може да възникне ситуация, при която Русия повече няма да доставя газ в Европа през Украйна“, посочи Сийярто.

„Ние трябва да се подготвим за това, защото винаги трябва да сме готови с най-лошия сценарий при планирането на мерките за безопасното снабдяване с енергийни ресурси“, добави той. Сийярто уточни, че Будапеща може да купува част от природния газ през Австрия. Унгарският външен министър каза още, че хранилищата в неговата страна имат капацитет да приемат 6,3 милиарда куб.м. газ.

Сийярто подчерта, че в дългосрочна перспектива Будапеща ще разчита на мощностите на „Турски поток“, който „Газпром“ строи заедно с България и Сърбия.

Строителството на „Турски поток“ ще завърши до края на тази година. Първата отсечка на тръбата вече е готова и тя ще доставя газ директно на Турция, а втората е планирана за страните от Централна Европа и Балканите. Всяка една е с капацитет по 15,75 милиарда куб.м.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.