Готови ли сме за либерализацията на цените на тока?


Готови ли сме за либерализацията на цените на тока?
Снимка: iStock

1447

"ЕВН България" алармира за евентуален сериозен проблем на енергийния пазар от 1 юли. От енергийното дружество обявиха на пресконференция, че не могат да определят ценовото си предложение за тока за бита, заради неяснота в нормативната уредба.

Както е известно, от 1 юли, след частична либерализация, цената ще се определя съвместно от КЕВР и Министерския съвет. Доставчиците на ток обаче ще трябва да купуват от борсата електроенергия, а не както досега от Националната електрическа компания.

Според "ЕВН България" това ще бъде огромен проблем за енергийните дружества, защото те ще се сблъскат със сериозна липса на ликвидност. Причината е, че те ще купуват ток от борсата на пазарни цена на 1 юли, а ще продават по регулирани цени, като приходите от битови клиенти и компенсациите от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) ще бъдат получени едва в средата на следващия месец, след около 45 дни, което е сериозна времева разлика.

Още: Президентът на КТ "Подкрепа": Няма значение колко ще струва токът, важното е да го има

"Близо 300 млн. лв. е прогнозният акумулиран ликвиден недостиг само за периода юли 2024 г. - юни 2025 г.", посочи Александър Сипек, председател на съвета на директорите на "ЕВН България". Според него, ако нещата останат в сегашния си вид, дружеството ще има проблем със закупуването на ток още в първите дни на юли.

"Все още нямаме никаква представа нито каква ще бъде цената на тока, нито как ще изглежда фактурата за ток от 1 юли", подчерта Калина Трифонова, зам.-председател на съвета на директорите на дружеството. По принцип до 31 март компаниите трябва да подадат ценовите си заявления.

По думите и във ФСЕС има достатъчно средства, но енергийните дружества няма да ги получат навреме. "Ще фалираме, докато дойдат парите", обясни накратко ситуацията тя.

Александър Сипек посочи, че електрическите компании са само свързващо звено в процеса на либерализация на цените на тока и призова отговорните институции да намерят решение на повдигнатия проблем. Той не се ангажира с мнение дали процесът трябва да бъде отложен.

Още: Цената на тока: С колко средно ще се повиши за битовите потребители у нас от 1 юли?

"Компанията ни печели по 1 лев от 1 клиент на година", обясни управителят на "ЕВН България". Затова 300 млн. лева е огромна сума за нас и не можем да си позволим да я харчим авансово, подчерта той.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички