Десетки нови атомни реактори ще заработят до края на 2020 година

Десетки нови атомни реактори ще заработят до края на 2020 година
Източник: Getty Images/Guliver

20 нови атомни реактора се предвижда да бъдат включени към мрежата в цял свят до края на следващата година, информира изданието на World Nuclear Association, позовавайки се на изявление на генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг.

Според съобщението, "АЕЦ в света продължават да работят по високи стандарти, като растежът на атомната енергетика е голям, но за да станат факт целите на плана "Хармония" за достигане на 25% атомна енергетика в световен мащаб преди 2050 година, се изисква по-голяма ангажираност от страна на политиците".

Според последния доклад за постиженията на ядрената енергетика, производството на атомна енергия по света през 2018 година е нараснало за шеста поредна година с 61 тераватчаса в сравнение с 2017 година, достигайки 2563 тераватчаса, което е повече от 10% от световното търсене на електроенергия.

Най-бързо е нараснал делът на атомната енергетика в Азия – с близо 12% - от 56,3 тераватчаса до 533 тераватчаса. Девет атомни реактора са започнали да произвеждат електроенергия през 2018 година (в сравнение с четири през 2017 година), като 7 от тях са построени в Китай и два – в Русия. Четири реактора в Япония, които са с обща мощност от 5,6 гигавата, са получили одобрение да възобновят работата си.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.