БЕХ избра банка, даваща гаранция за плащането на 2/3 от глобата от ЕК

БЕХ избра банка, даваща гаранция за плащането на 2/3 от глобата от ЕК
Източник: Actualno.com/Тодор Маргаритов

„Български Енергиен Холдинг" ЕАД избра ИНГ Банк Н.В. – клон София за изпълнител за издаване на банкова гаранция, обезпечаваща задължението за плащане на 2/3 от имуществената санкция, наложена от Европейската комисия на БЕХ Група в размер на 77 млн. евро.

Днес, в резултат на проведена процедура за избор на кредитна институция за издаване на банкова гаранция, обезпечаваща задължението за плащане на 2/3 от имуществената санкция, наложена от Европейската комисия на БЕХ Група по Дело АТ.39849 БЕХ-газ, ИНГ Банк Н.В. – клон София, е избрана за изпълнител, съобщават от БЕХ.

Банката ще предостави банкова гаранция за обезпечаване задълженията на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и дъщерното му дружество „Булгаргаз“ ЕАД по наложената глоба. Процедурата е проведена по реда на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от финансови или кредитни институции към чл.13б от Правилник за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала и в съответствие с изискванията на Европейската комисия.

Предстоят преговори между „Български енергиен холдинг“ ЕАД и ИНГ Банк Н.В. – клон София във връзка с уточняване на клаузите на договора за издаване на банкова гаранция.

В края на миналата година Европейската комисия наложи санкцията на Българския енергиен холдинг в размер на 77 милиона евро. Комисията наложи санкцията с мотив, че холдингът има господстващо положение. По думите на изпълнителния директор на БЕХ българският потребител не е бил ощетен по никакъв начин през тези години. Въпреки това Еврокомисията констатира, че монопол както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България има. Страната ни ще има на разположение три месеца, за да заплати глобата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.