Ананиев обеща допълнителни средства за болницата в Козлодуй

Ананиев обеща допълнителни средства за болницата в Козлодуй
Източник: БГНЕС

Общинската болница в Козлодуй ще получи допълнителни средства по Методиката за субсидиране на лечебните заведения по параметрите - ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Приходът на болницата ще бъде и с 16% по-висок по НЗОК. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на среща с представители на лечебното заведение в града, предаде bTV.

"Това свидетелства, че се предвижда подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му", заяви министър Ананиев.

Медиците от болницата в Козлодуй излязоха на протест заради ниските си заплати, които са малко над минималната за страната.

Здравното министерство, което не е принципал на болницата, ще окаже съдействие, за да бъдат намерени решения за функционирането ѝ.

Управителят д-р Олга Николова посочи, че очакванията ѝ са ако мерките проработят, възнагражденията на медиците да бъдат увеличени до края на настоящата година.

Ананиев коментира, че на общинските болници е бил предложен изготвеният от здравното ведомство механизъм за финансово управление и контрол в лечебните заведения.

В областните болници, където механизмът е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%, което означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите, отбеляза министърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.