В България, а и в целия свят, се увеличава броят на хората, болни от рак.
Като всяко друго заболяване, и това може да бъде излекувано, но разковничето е в това колкото може по-рано да го хванем, каза д-р Здравка Валерианова, ръководител на Национални раков регистър и бивш директор на Националния онкологичен център в София, пред bTV.
В световен мащаб на всеки един от четирима мъже и всяка една от пет жени заболяват от рак. В България за 2018 г. новите случаи на болни от рак са 35 378. Те са с 9% повече от тези за 2013 г.
В световен мащаб и у нас болните от рак се увеличават заради нарастването на населението като цяло и населението в по-напреднала възраст, също и със социално-икономическото развитие на дадена страна – здравна култура, начин на хранене, коментира д-р Валерианова. Доказано е, че 80% от рисковите фактори за онкозаболяванията се дължат на околната среда, допълни тя.
У нас се увеличават и смъртните случаи на болни от рак. За 2018 г. те са 19 139, което е с 6,3% повече спрямо 2013 г.
Най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете са рак на белия дроб и рак на простатата.
Жените най-често заболяват от рак на гърдата и рак на маточната шийка.
Най-висока е смъртността от рак на белия дроб – 25,7%, следвана от рак на гърдата при жените – 16,4%.
На всеки 19 секунди една жена е дигностицирана с рак на гърдата и на всеки 60 секунди умира една жена с тази диагноза.
Важни са начинът на живот, профилактиката и своевременното лечение, напомни д-р Здравка Валерианова.
Ранно откритият рак на гърдата е лечим 98,6%.
Има страхотно подмладяване на заболяването, остарели са ни разбиранията, че изследванията трябва да започнат след 50-годишна възраст на жените, коментира лекарят.
Факторите, които създават риск от рак, са: тютюнопушене, липса на движение, наднормено тегло, неразумно излагане на слънце или солариум, злоупотреба със захар и подсладени напитки.
В борбата с рака помагат: средиземноморската диета, зелен чай, зелеви култури, чаша червено вино, черен шоколад и някои подправки.
Към този списък можем да добавим и соевото мляко и соевите продукти, уточни д-р Георгиев.
Коментари