3 начина, по които крадат информация от и за вас във Facebook

3 начина, по които крадат информация от и за вас във Facebook
Източник: Getty Images / Guliver

Колкото и да харесваме социалните мрежи, истината е, че сигурността ни там е силно компрометирана. Много киберпрестъпници използват Facebook, за да се сдобият с информация за или от нас. От MakeUseOf разкриват подробности как става това.

1. Социално инженерство

Измамниците използват социални и психологически техники, за да се възползват от слабостите в човешката природа.

Социалното инженерство обикновено се използва при фишинга, тъй като е по-вероятно да повярвате на измама, която е съобразена с вашата лична информация. Този тип измама с фишинг дори има собствена подкатегория: така наречената „Spear Phishing“. Това е техника, която е насочена към определен набор от физически лица, при която се създават персонализирани имейли. Всъщност тази форма на фишинг е значително по-успешна от обикновения фишинг.

Но къде измамници намират тази информация? От профилите на хората във Facebook, разбира се. Най-добре е да не приемате заявки за приятелство от непознати. Всеки детайл за вас, който измамниците видят, може да им помогне да направят своите фишинг имейли по-правдоподобни. Често те назовават един от приятелите ви във Facebook като човек, който им е предоставил информацията за контакт, може да коментира нови работни места или връзки и може да персонализират имейла според местоположението ви.

2. Линкове в Messenger

Общото правило за интернет е, че ако даден контакт ви изпрати URL в съобщение с малко обяснения, не трябва да кликате върху него. Един от най-използваните начини за разпространяване на вируси е чрез злонамерени линкове, изпратени в съобщение. Имайки предвид, че Facebook Messenger е едно от най-предпочитаните и използвани приложения за съобщения, не трябва да ви учудва, че то е цел номер 1 на хакерите.

През май 2018 година хакерите успяха да използват платформата, за да заблудят потребителите да изтеглят фалшиво разширение за Chrome. То обаче се оказа злонамерения софтуер Facexworm.

За съжаление, ако не сте нащрек, лесно можете да завършите с рефлексно кликване върху някой от тези злонамерени линкове. Ако кликнете върху линк и сайтът ви поиска да изтеглите файл –не го правете.

3. Измами, споделени чрез фалшиви спонсорирани публикации във Facebook

Измамниците споделят публикации във Facebook дневниците или страниците си. Тези публикации след това водят до злонамерени или измамни сайтове. Понякога измамниците популяризират тези публикации чрез рекламните инструменти на Facebook. Но те също се разпространяват и споделят от обикновени и фалшиви потребители.

Когато потребителят посети страницата, сайтът се опитва да инжектира злонамерен софтуер в устройството или се показва изскачащ прозорец. Тези изскачащи прозорци представят фалшив продукт, предлагат безплатен елемент на потребителите или популяризират фалшива услуга като "невероятна възможност за Bitcoin".

Когато потребителите кликнат върху това прозорче, от тях се иска да въведат информация за плащане или други идентификационни данни. Тази информация се използва, за да се крадат пари, идентичност или да се получи достъп до потребителски акаунти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.