„Роснефт“ сключи сделка за 400 млн. долара с Иракски Кюрдистан

„Роснефт“ сключи сделка за 400 млн. долара с Иракски Кюрдистан
Източник: iStock/Guliver

Руският петролен гигант „Роснефт“ сключи споразумения за подялба на продукция от пет петролни блока в Иракски Кюрдистан, предаде AFP.

В изявление от руската компания посочват, че ще платят до 400 млн. долара за 80% от начинанието в рамките на сделка с властите в Иракски Кюрдистан, въпреки че половината от средствата може да бъдат изплатени под формата на суров петрол от блоковете.

Съвместната програма за проучване и опитното производство ще започнат следващата година. Ако те се окажат успешни, „Роснефт“ ще започне пълното разработване блоковете до 2021 г.

Петролните резерви от петте блока се изчисляват на около 670 млн. барела.

Компанията и кюрдските власти в Ирак вече си сътрудничат в търговията със суров петрол, но новата сделка „ще ни позволи да говорим за пълно влизане на компанията в един от най-обещаващите региони на развиващия се международен енергиен пазар“, посочват още от „Роснефт“.

Договорът идва на фона на продължаващата криза между кюрдските власти и централното правителство в Багдад заради проведения в края на миналия месец референдум за независимост на автономния регион

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.