Вплитаме кулинарията в бранд България


Вплитаме кулинарията в бранд България
Снимка:

872

Кулинарията е важен детайл от създаването и на бранда България като туристически продукт така, както например Франция и Италия се асоциират с кухнята, виното, доброто сервиране.

Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на кръгла маса, посветена на кулинарните региони в България.

Кулинарията е много важен елемент от модерното развитие на туризма, който все повече свързваме с изживяването и положителните емоции от пътуването.

Масовият туризъм има своето добро бъдеще, но ние трябва да развиваме нишите, в които имаме сериозен потенциал, и кулинарният туризъм, гурме туровете са сред тях, каза още Маринов.

Гастрономията е сред най-ярките проявления на културното разнообразие на всяка от страните в ЕС, които в единство запазват богатството на своята специфика, посочи той.

Храната и традициите по подготовката и поднасянето й са сред водещите съставки на туристическите услуги, които формират нови пътувания и различни варианти за отдих, подчерта зам.-министър Маринов.

Той съобщи, че ще бъде създадена работна група по тези въпроси, която да съгласува усилията на отделните институции и бранша, а също и да инициира усъвършенстване на нормативната уредба в сектора, ако се налага.

На срещата бе представен сборникът с рецепти „Стара народна кухня от Ловешки регион“ - пилотен проект от бъдещата кулинарна карта на България. Книжката е издадена с подкрепата на МИЕТ след изследване на „Евро-Ток“ в 8 общини и 40 селища в този край на страната ни. Инициативата на специализираната професионална организация предвижда до една година България да предлага карта на кулинарните региони и да има самостоятелен бранд кулинарен туризъм.

Според изследването на чуждестранните туристи в България през зимния сезон на 2009/2010 добрата кухня е посочена като фактор при избора на дестинация от 72% от анкетираните. Това е характеристиката, по която България се представя най-силно.

Храната/напитките са поставени на трето място след природата и пистите при оценката за удовлетвореност от престоя, като им е дадена оценка 4,49 при максимална 5. Храната/напитките са на второ място като фактор, влияещ върху удовлетворението на туриста (коефициент 0,47 след настаняването, което е с коефициент 0,5).

Кулинарен и винен туризъм практикуват съответно 11,7% и 6,6 % от туристите, а желание да го правят имат над 15% за кулинарния и над 18 % - за винения.

 

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.87844
  • GBP
    1
    2.35062
  • JPY
    100
    1.21601
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички