Хотелиери и ресторантьори влязоха в спор заради идеята на вицепремиера Даниела Бобева да няма категоризация на заведенията за хранене и развлечения, съобщава БТВ.
Отпадането на категоризацията цели да улесни собствениците на заведения за хранене и развлечения. Собствениците на хотели обаче са против, тъй като смятат, че промяната ги поставя в неравностойно положение.
„Аз тези пари трябва да ги избия и не мога да сваля цената, отсреща с две бараки и една тоалетна чиния, на която се правят кюфтетата, ето кой е конкурентният. Освен че туристите могат да се натровят, те се хранят в такива заведения, те са по-конкурентни и хората отиват там”, обяснява представител на бранша.
Заетите в индустрията обясняват, че ДДС-то на хотелите е 9%, а на заведенията – 20 на сто. „Не е в правомощията на инспекторите по категоризацията да проверява качеството на храната - това проверява Агенцията по храните. Инспекторите по категоризацията проверяват дали имаме лепенка, дали персоналът има баджове”, допълват ресторантьори.
Поправката засяга 31 хиляди заведения в страната. Само в Слънчев бряг временните обекти са около 300. В момента таксата за категоризация на едно заведение е от 250 до 2000 лева - в зависимост от броя места и се плащат веднъж годишно.
Коментари