Какво се случва с храната, която конфискуват на летищата


Какво се случва с храната, която конфискуват на летищата
Снимка: iStock/Guliver

5722

Всеки ден на летищата по света се конфискуват тонове храна и напитки, които не са позволени за пренасяне в ръчния багаж. Често не става дума за контрабанда, а пасажерите просто забравят, че е забранено да качват напитки и определени храни на борда. Какво обаче се случва с конфискуваното? Дали служителите на летището го поделят помежду си? Нищо подобно. Отговорът дават от сайта AdMe.ru.

В няколко държави конфискуваните храни (а и вещите, които не са ценни) директно биват изгаряни. За целта има специални пещи.

Доста летища в държавите от ЕС са избрали друг вариант – храните и напитките се събират в контейнери, които после се изпращат във фабрики за преработване. Възможно е бутилката, от която сега пиете вода, да има молекула от някоя, която някога са ви взели на аеропорта.

На нюйоркското летище „Джон Кенеди“ пък дори има отделна стая с машина, която надробява храните на дребни парченца. На ден това се случва с близо 300 кг плодове и зеленчуци.

А защо служителите на взимат храната за себе си или не я даряват на нуждаещи се? Защото хипотетично е възможно тя да е заразена. Лабораторните анализи са бавни и скъпи и е по-сигурно продуктите да не се консумират.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички