Човешко ДНК се съдържа в 2% от кренвиршите и хот дога, произведени в САЩ. Това заявиха изследователи от американския център Clear Food Labs, цитирани от РИА "Новости".
Най-много човешко ДНК е открито във вегетарианските кренвирши. Става дума за около две трети от случаите. Според учените нарушаването на санитарните норми в процеса на производство е основната причина за наличието на човешко ДНК в храните.
Някои производители посочват на етикетите невярна информация за хранителната ценност на своите продукти, фалшифицирайки информацията за белтъчините.
Освен това много от изследваните продукти са съдържали съставки, които не би трябвало да съдържат. Например в кренвиршите от птиче месо има следи от свинско, а в 10% от изследваните вегетариански кренвирши се съдържа месо.
Проучването е обхванало 345 продукта, произвеждани от 75 търговски марки, сред които има както традиционни месни продукти, така и вегетариански кренвирши.
Коментари