Рестрикции vs. растеж


Рестрикции vs. растеж
Снимка:

476

Множат се призивите в Европа да се дефинира стратегия за растеж и да се обърне страницата на строгите икономии, наложени в разгара на кризата.

Политиците обаче се затрудняват да намерят конкретни решения, за да накарат икономиката да се съживи, се казва в коментар на Франс прес.

Причината за тази промяна е осъзнаването, че наложената на Европа терапия чрез икономии често е задълбочавала трудностите в някои страни, усложнявайки задачата им за по-сетнешно намаляване на дефицитите.

Първият пробив дойде от предложението на кандидата социалист на предстоящите френски президентски избори Франсоа Оланд да се предоговори европейският пакт за засилване на бюджетната дисциплина, на който германците особено държат. Идеята е към този пакт да се добави измерение за растеж.

При обявяването на предложението френският социалистически кандидат бе най-напред оплют, обявен за наивник, а седмица по-късно получи неочаквана подкрепа от деловия всекидневник "Файненшъл Таймс".

Колкото по-труден става икономическият климат, толкова по-изолирани се оказват проповедниците на строгите икономии. Добре е, че все повече политици, по-специално Франсоа Оланд, призовават за европейска стратегия за растеж, писа изданието.

Френският социалист, който е сочен за победител на втория тур на изборите, вече има последователи: германската опозиция също критикува пакта, че се фокусира единствено върху строгата бюджетна дисциплина и не съдържа нищо, което да стимулира растежа в Европа.

Португалският президент Анибал Каваку Силва също призова ЕС да разработи стратегия за преодоляване на сегашната икономическа стагнация.

Проблемът е, че тези декларации много често не съдържат точни искания. Дори и амбициите на Оланд биха могли да бъдат коригирани в посока надолу, ако бъде избран за президент. Бюджетният пакт сега е в процес на ратифициране, което усложнява предоговарянето.

Евентуална програма (за подкрепа на растежа) трябва да съдържа конкретни мерки с незабавен ефект. Европа прекалено отдавна говори за растеж, но не прави достатъчно в тази посока, категоричен е "Файненшъл таймс".

Виена предложи създаването в ЕС на фонд за растежа, който да почива върху преструктурирането на съществуващите кредити, за да бъдат насърчени малките и средните предприятия, предлагащи иновации. Тази идея е в унисон с предложенията на Европейската комисия, която смята по-добре да разпределя европейските фондове, за да подкрепи тези предприятия и да се бори срещу безработицата сред младежите.

Ала още нищо не е взело конкретна форма въпреки двете европейски срещи на върха от началото на годината, посветени на растежа и на заетостта.

Трябва да се каже, че европейските ръководители не са единодушни относно начините да се стимулира растежът. Дванадесет страни, обединени около британския премиер Дейвид Камерън и ръководителя на италианското правителство Марио Монти настояват за укрепване на единния пазар и за реформи на пазара на труда.

Френско-германският тандем пък проповядва по-тясно координиране на данъчните политики, за да се оттласне нагоре икономиката.

Според икономиста Жан Пизани-Фери, директор на европейския институт Брюгел, проблемът е, че някои страни не са убедени, че стимулирането на растежа е приоритет.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички