Райфайзенбанк: БВП расте, но не и благосъстоянието


Райфайзенбанк: БВП расте, но не и благосъстоянието
Снимка:

569

Данните за БВП на България за първото тримесечие се оказаха по-добри от очакваните на база на краткосрочните индикатори, но те не кореспондират с реално оживление на икономиката.

Това се посочва в майското издание на макроикономическия анализ на Райфайзенбанк, базиран на последните публикувани данни за основните показатели на българската икономика.

Икономическият растеж от 0.9% на годишна база през първото тримесечие се оказа по-висок от предварителните очаквания за минимален спад, пише в коментара.

Внимателният поглед върху детайлите обаче показва, че голяма част от растежа се дължи на мерките за повишаване на събираемостта на данъците, а това не води до реално нарастване на благосъстоянието, посочва главният икономист на банката Калоян Ганев.

Темповете на растеж на потреблението и особено на инвестициите, би трябвало да бъдат значително по-високи, за да има реално оживление в икономиката, допълва той.

Според анализаторите на банката, като цяло, положителни са били развитията както при потреблението, което нарасна с 2% спрямо първото тримесечие на миналата година, така и при инвестициите, които нарастват на годишна база за пръв път от края на 2008 г. (плюс 1.3%).

По този начин, благоприятното развитие на вътрешното търсене изцяло компенсира спада на износа (минус 4.4%) през първата четвърт на годината.

През април отново се запазва тенденцията на ниски нива на инфлацията, като спрямо март тя бе 0.2%, а от началото на годината 1.6%, независимо от покачването на цените на горивата и топлофикационните услуги.

В същото време обаче, безработицата продължи да се увеличава, като през първото тримесечие тя нарасна до 12.9%, а растежът на производителността на труда се забавя съществено до 2.6%, вследствие на относително слабия икономически растеж и забавения спад на заетостта спрямо пика на кризата.

Анализаторите на Райфайзенбанк отбелязват като благоприятни развитията във фискалната сфера – реализираният излишък през април е довел до съществено свиване на натрупания от началото на годината дефицит до 0.3%, а фискалният резерв се е възстановил до равнищата от края на 2011 г. и възлиза на 4.9 млрд. лв.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички