М. Попова: Китай е наш стратегически партньор


М. Попова: Китай е наш стратегически партньор
Снимка:

360

Взаимното доверие и стабилната макроикономическа среда създават добри перспективи за развитието на икономическото сътрудничество между България и Китай.

Това бе позицията, около която се обединиха вицепрезидентът Маргарита Попова и Ван Лъцюан, член на Политбюро на ККП и заместник-председател на Комисията по политика и правни въпроси към ЦК на ККП.

Двамата разговаряха днес на "Дондуков" 2 и подчертаха общия интерес на България и Китай към увеличаване на двустранния стокообмен и последващо задълбочаване на сътрудничеството в сферите на инфраструктурата, селското стопанство и енергетиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата Маргарита Попова подчерта, че България приема Китай като свой стратегически партньор. Обща бе оценката, че традиционно активният политически диалог между двете страни, включително на най-високо равнище, е отличен и подпомага търговско-икономическото партньорство и взаимните инвестиции.

Ван Лъцюан отбеляза, че Китай наблюдава икономическата ситуация в Европа и оцени високо предприетите от България мерки за ограничаване на негативните ефекти от световната финансова и икономическа криза.

Той подчерта, че Китай ще продължи да насърчава своите фирми да инвестират в перспективни проекти в страните от ЕС и изрази интерес за укрепване на контактите между бизнес средите на България и Китай.

Маргарита Попова посочи пред Ван Лъцюан, че страната ни предоставя едни от най-добрите условия в Европа по отношение на чуждестранните инвеститори.

В България има впечатляваща финансова стабилност. Признание за направеното от вицепремиера Симеон Дянков е и избирането му за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие, отбеляза българският вицепрезидент.

В Китай има бързо развиващи се градове и региони и това създава благоприятни предпоставки за задълбочаване и на сътрудничеството между отделните региони на двете страни, коментира Ван Лъцюан.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички