Ивайло Калфин: Споразумение за бюджета на ЕС в последния момент не е невъзможно


Ивайло Калфин: Споразумение за бюджета на ЕС в последния момент не е невъзможно
Снимка:

505

Все още има шанс Европейският парламент да гласува бюджета на ЕС за 2014-2020 г. на сесията си в Страсбург в началото на юли.

"За да се случи това обаче ще трябва да се ангажират европейските премиери и президенти, тъй като предложеният сега от ирландското председателство пакет, не е приемлив за парламента", съобщи Ивайло Калфин, член на преговорния екип на Европейския парламент.  

По-рано днес преговарящите и лидерите на парламентарните групи се срещнаха в Брюксел при председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, за да уточнят дали е възможен компромис, след като миналата седмица парламентарният преговорен екип прекрати разговорите с ирландското председателство на ЕС, без да постигне окончателно споразумение и поиска време за консултации с парламентарните сили.

"Очертава се, че съгласие по предложения пакет в Европейския парламент не може да има, въпреки, че обсъжданията в част от политическите групи все още продължават. Това ще направи невъзможно планираното за днес одобрение на пакета от външните министри на ЕС", поясни Калфин.

Той смята, че "предложението на Съвета е доста далеч от мандата, даден на преговарящите от парламента. "Финансирането е недостатъчно за постигане на целите на ЕС. Направени бяха отстъпки, но най-често става дума за декларации и процедури, чието бъдеще е неясно. Въпреки това аз не смятам, че компромисът е невъзможен", коментира Ивайло Калфин.  

Ако европейските лидери успеят да постигнат компромис, удовлетворяващ парламента, ние сме готови на нов кръг от преговори преди сесията в Страсбург идната седмица, добави Калфин, който преговаря със страните членки от името на парламента. Ако решение не бъде намерено,  преговорите ще бъдат подновени през есента със следващото председателство на ЕС, което се поема от Латвия на 1 юли.

До преговорите между парламента и страните членки се стигна, след като през март евродепутатите отхвърлиха сделката на европейските лидери за бюджет от 960 млрд. евро за 2014-2020 г., което е първото намаляване на бюджета в европейската история.  

Подробности за резултата от шестте кръга преговори между парламента, Европейската комисия и страните членки по дългосрочния бюджет на ЕС, можете да намерите тук.

Автор: Ивайло Калфин

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички