Гърция ще иска разсрочване на плана за икономии


Гърция ще иска разсрочване на плана за икономии
Снимка:

407

Гърция ще поиска разсрочване на своя план за драстични икономии до 2016 г, предаде агенция БГНЕС, като се позова на  в. "Файненшъл Таймс". Южната ни съседка иска да получи две допълнителни години за изпълнението на плана и ще се нуждае от още 20 милиарда евро, за да намали своя бюджетен дефицит.

Премиерът Андонис Самарас вероятно ще изрази тази молба на срещите си на 24 август в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и на 25 август в Париж с френския президент Франсоа Оланд, твърди изданието, което е получило достъп до документ с детайли на това предложение.

Още когато пое властта през юни, гръцкото правителство съобщи, че иска срок от 2 години, за да приложи реформата за заздравяване на бюджета, наложена от частните кредитори на страната МВФ и ЕС.  

Съгласно споменатия документ Гърция ще има нужда от допълнителни 20 милиарда евро за намаляване на бюджетния дефицит в случай, че планът бъде разсрочен, но без да иска тези пари от партньорите си в еврозоната.  Атина предлага това да стане чрез съществуващата вече кредитна линия от МВФ и с емитиране на държавни облигации, като отложи за 2020 г. вместо през 2016 г. началото на изплащането на първия заем на сума 110 милиарда евро, получен от ЕС и МВФ.

Говорителят на канцлера Меркел Щефан Зайберт каза, че позицията на Гeрмания остава непроменена.

„Разбира се канцлера ще изслуша какво има да каже г-н Самарас за ситуацията в Гърция и изпълнението на програмата. Но за цялото германско правителство, договореният меморандум за разбирателство, с който се посочват гръцките задължения, остава база за всички решения за помощ”, каза той.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички