ЕС ще се разширява въпреки кризата


ЕС ще се разширява въпреки кризата
Снимка:

395

Европейският съюз, в чийто състав скоро ще влезе още една страна, е твърдо решен да продължи да се разширява, въпреки икономическата криза и предизвикателствата, гласи нов доклад на Брюксел.

"Политиката на разширяване продължава да допринася за мира, сигурността и благоденствието на нашия континент", обяви Европейската комисия (ЕК) в годишния си доклад за осемте кандидатки за членство.

През юли Хърватия ще се включи в състава на Евросъюза и ще стане 28-та му членка. По същия път са поели и останалите държави от Западните Балкани, което означава, че разширението "е инвестиция в устойчивата демокрация и доказателство за продължителния капацитет на ЕС като глобален фактор", допълва документът, цитиран от АФП и БГНЕС.

"Разширението в посока Югоизточна Европа ни помага да избягваме далеч по-високата цена от това да се справяме с последиците от нестабилността".

Докладът за 2012 дава добри оценки на Албания, Македония и Черна гора, но съветва Сърбия и Косово да намалят напрежението, ако искат да получат членство в клуба.

Документът заявява безцеремонно на Босна и Херцеговина да "работи повече", преди да подава молба за членство.

Положението на големите кандидатки за членство обаче остава същото. Това са Исландия, която все още се колебае дали да се присъедини, или не, и Турция, чиято 25-годишна кандидатура продължава да бъде парализирана от спора с Кипър.

След политическите кавги от последните няколко месеца между Брюксел и бившите комунистически държави Унгария и Румъния ЕК настоя, че в бъдеще съюзът ще набляга повече на необходимостта от спазване на европейските ценности.

Съгласно процеса на разширяване, членките печелят "статут на кандидатки" при условие, че изпълнят редица демократични стандарти. В тази категория попадат Сърбия и Македония. Те по-късно получават правото да започнат открити преговори за присъединяване, за да приближат законодателството си до това на ЕС в 35 области или "глави".

Кандидатките трябва да се справят по-добре при човешките права, корупцията и свободата на словото, гласи още докладът. В бъдеще Европейският съюз ще разглежда проблемите с върховенството на закона много преди присъединителните преговори за започнат.

"Опитът (на ЕС) от последните години и предизвикателствата, пред които са изправени новите членки, подчертават необходимостта от поставяне на върховенството на закона в центъра на политиката на разширение".

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички