ЕС реже бюджета


ЕС реже бюджета
Снимка:

362

По-малко пари за строителството, по-малко пари за нови магистрали, по-малко пари за научни изследвания и еврократите – правителствата на страните от ЕС ще съкратят поне с 50 милиарда евро предложения бюджет за 2014 година.

Това съобщи австрийският вестник „Ди Пресе”, позовавайки се на източници от дипломатическите среди.

Съкращенията ще засегнат всички сфери. Особено силно това ще се усети в кохезионната политика и земеделските субсидии.

От съкращенията най-вече ще бъдат засегнати бедните страни от Източна Европа, които се присъединиха към ЕС на две вълни през 2004 и 2007 година, сред които и България.

Кипърското председателство на ЕС внесе контрапроект на исканията на Европейската комисия, която веднага отхвърли предложението.

"Председателството смята за неизбежно общата сума на разходите, предложена от Комисията..., да бъде ревизирана към понижение", се казва в публикуван днес документ.

В публикувано тази сутрин комюнике Комисията ясно заявява, че контрапроектът "не се подкрепя от ЕК". Тя счита, че в периода на криза бюджетът на ЕС трябва "да бъде инструмент в служба на инвестициите в растежа и заетостта".

ЕК предложи през юли проектобюджет от 1,033 трилиона евро за периода 2014-2020 г. или увеличение с близо 5% спрямо периода 2007-2013 г.

Бюджетът на ЕС се финансира на 80% чрез вноски на държавите членки.

Предложението беше отхвърлено от седем държави - Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Финландия, Швеция и Австрия, всички нетни платци и привърженици на драстично орязване на бъдещия бюджет, за да е в унисон със строгите бюджетни съкращения, предприети от държавите членки. Те се противопоставят на група от 17 държави, ръководена от Полша, която не приема кохезионните фондове в подкрепа на най-бедните държави членки да бъдат намалявани заради мерките за строги икономии.

 

 

Европейската комисия днес отхвърли предложението бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 година да бъде намален с 50 милиарда евро, предаде АФП.

Кипърското ротационно председателство на ЕС предложи ревизирана версия на бюджета с икономии от поне 50 милиарда евро, които бяха определени като „начална точка” за страните членки. Комисията обаче е против съкращенията.

ЕК иска бюджет от 1,03 трилиона евро – с 5% повече в сравнение с периода 2007-2013 година, но седем големи страни от ЕС не приемат увеличението в период, когато националните правителства намаляват публичните си разходи.

Германия, Франция и Великобритания особено настояват, че ЕС не може да очаква да получи повече пари, след като те са принудени да харчат по-малко. Трите страни искат бюджетът за 2014-2020 година да бъде съкратен с най-малко 100 милиарда евро.

От Комисията настояват, че бюджетът трябва да бъде „инструмент за инвестиции в икономическия ръст и работните места”.

 

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички