ЕК иска финансови санкции на България за отпадъците


ЕК иска финансови санкции на България за отпадъците
Снимка:

482

Европейската комисия подава иск срещу България, Унгария, Полша и Словакия в Съда на ЕС, тъй като тези държави не са спазили срока декември 2010 година за транспониране на Рамковата директива за отпадъците в национално законодателство, съобщиха от ЕК.

По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник Европейската комисия иска от Съда да наложи финансови санкции на въпросните четири държави.

Санкциите да са в размер на: България - 15 220 евро на ден, Унгария - 27 316 евро на ден, Полша - 67 314 евро на ден и Словакия - 17 136 евро на ден.

Ако държавите членки не изпълнят задължението си да транспонират законодателството на ЕС в национално законодателство в рамките на поставения срок, Комисията може да поиска от Съда да наложи финансови санкции още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение.

При определяне на размера на санкциите се вземат предвид тежестта и продължителността на нарушенията. Те се състоят от дневни санкционни плащания, които се изплащат от датата на решението — при условие че нарушението продължава — до деня, в който транспонирането бъде завършено.

От ЕК уточняват, че на 27 януари 2011 година Комисията беше изпратила официални уведомителни писма на съответните държави членки.

Мотивирани становища бяха изпратени на Белгия на 30 септември 2011 г., на Унгария и Словакия — на 20 май 2011 г. и на България и Полша — на 16 юни 2011 г.

През януари 2011 г. Комисията откри процедури за нарушение срещу 23 държави членки поради непривеждане на националните им законодателства в съответствие с рамковата директива за отпадъците. От първоначалните 23 случая понастоящем само 6 още не са приключени. Освен гореспоменатите държави членки те включват и Германия, на която е изпратено мотивирано становище на 26 януари 2012 г.

Количеството на отпадъците в ЕС нараства непрекъснато, като всяка година се генерират 3 милиарда тона от тях и по този начин се оказва вредно въздействие върху здравето на хората и се създават сериозни проблеми за околната среда.

Целта на Рамковата директива 2008/98/ЕО относно отпадъците е да се отдели икономическия растеж от генерирането на отпадъци; с нея е създадена правна рамка и са поставени съответните цели за третирането на отпадъците в ЕС . С нея се въвеждат принципи за управление на отпадъците, като например принципът "замърсителят плаща", и се установява обвързваща йерархия за това управление.

Държавите членки трябва да дадат приоритет на предотвратяването, следвано от повторната употреба, рециклирането и другите форми на оползотворяване, а обезвреждането се избира само в краен случай.

По-доброто третиране на отпадъци има значителен икономически потенциал. Прилагането на действащото законодателство ще намали разходите и ще създаде повече работни места в сектора на отпадъците.

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75316
  • GBP
    1
    2.32967
  • JPY
    100
    1.226
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички