Ди Пресе: ЕС е на път да повтори грешката си от 2007 г.


Ди Пресе: ЕС е на път да повтори грешката си от 2007 г.
Снимка:

513

Сега и Хърватия – Европейският съюз е на път да повтори тежката си грешка от 2007 година. Тогава в европейския блок бяха приети България и Румъния, които не бяха готови за Европа.

Усърдието за реформи се топи мигновено подобно на снежна топка във фритюрник, коментира австрийският вестник „Ди Пресе”.

Днес в Румъния с лекота се нарушават и най-обикновените демократични правила.

Неуспехът на Хърватия не е, че не е успяла да назначи трима съдии или да приложи добре закона за полицията. Загреб се изправя пред обвинения за политическа незрялост заради невъзможността си да реши спор със Словения за банка от времената на Югославия.

Припомняме, че спорът е за спестявания от около 172 милиона евро, депозирани от 130 000 хървати в Люблянска банка, която фалира след разпадането на бивша Югославия през 1991 г. Тогава депозитите бяха вписани като национален дълг на Словения, но сега 2 хърватски банки са подали иск срещу приемника на фалиралия трезор – Нова Люблянска банка, да получат парите на вложителите. Словения обаче настоява спорът да бъде разрешен от Банката за международни разплащания в Базел в рамките на по-широка сделка за разпадането на бивша Югославия.

След като най-развитата от балканските държави не може да реши подобен въпрос, то какво остава за Сърбия, Македония, Албания, Турция или Косово?,  пита "Ди Пресе".

Това е трагично, тъй като единственото ефективно външнополитическо оръжие на ЕС само се разрушава. Единствено перспективата за членство в ЕС караше постсъветските общества да се реформират.

Но какво може да предложи Брюксел на Украйна? Или на Беларус, или на Молдова? Нищо. Европа не знае какво да предложи на тази страни. Това единствено може да зарадва тези в Кремъл, които усърдно работят за създаването на Евразийски съюз.

 

  • Етикети:

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75159
  • GBP
    1
    2.33087
  • JPY
    100
    1.2142
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички