Юнивърсъл погълна ЕМИ


Юнивърсъл погълна ЕМИ
Снимка:

457

Европейската комисия даде зелена светлина за закупуването на звукозаписната компания ЕМИ от нейния конкурент Юнивърсъл, водеща звукозаписна компания в света, при условие, че последната отстъпи голяма част от музикалните си лейбъли, съобщи АФП.

Брюксел разреши "проекта за закупуване на музикалните дейности на ЕМИ от компанията Юнивърсъл Мюзик. Разрешението е дадено при условие, че Юнивърсъл отстъпи лейбъла Parlophone и много други музикални активи, които ЕМИ притежава в цял свят", се съобщава в комюнике на Комисията.

Основният актив, който Юнивърсъл се ангажирал да отстъпи, е ЕМИ Рекординг Лимитед, притежаващ лейбъла Parlophone - звукозаписната къща на Колдплей, Кайли Миноуг, Пинк Флойд, Дейвид Бауи и Тина Търнър.

Юнивърсъл е готов също така да се раздели с ЕМИ Франция (собственик на каталога на Давид Гета), лейбълите за класическа музика на ЕМИ, Chrysalis, звукозаписната къща на Депеш Мод и Моби, и други лейбъли.

"Поетите много важни обещания от Юнивърсъл ще позволят да се запази конкуренцията в музикалния бранш и европейските потребители ще могат да продължат да се възползват от всичките й предимства", заяви Хоакин Алмуниа, европейски комисар по конкуренцията.

Отстъпките съставляват две трети от оборота на ЕМИ в Европа. Те бяха изискани от ЕК, която се тревожеше от сливането между ЕМИ и Юнивърсъл, "две от четирите основни музикални компании в света".

Комисията, която е пазител на конкуренцията в Европа, "се страхуваше, че тази операция ще предостави на Юнивърсъл изключителни правомощия на пазара по отношение на преките й клиенти, които продават на дребно регистрираната музика на физически и цифрови носители". Поради това през март Комисията започна задълбочено разследване на сделката.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички