Електро автомобилите – вредни за околната среда?


Електро автомобилите – вредни за околната среда?
Снимка:

565

Електро автомобилите може би нанасят повече щети на околната среда, отколкото традиционните им събратя, задвижвани от дизел и бензин.

Изненадващото заключение е на Норвежкия научно технологичен университет, цитирано от ВВС.

Специалистите изтъкват, че досега никой не е включвал в сметката вредите, нанасяни от топлоелектроцентралите при производството на тока, задвижващ уж екологичните коли.

Отделно, електро автомобилите вече са нанесли значителни щети още преди да излязат на пътя. Тяхното производството е около два пъти по-пагубно, отколкото при традиционните автомобили, тъй като при него се използват голямо количество токсични суровини като никел, мед и алуминий.

Ако обаче електро автомобилите се задвижват от електричество, получавано от по-екологични източници от въглища, въвеждането им има смисъл.

Такъв е случаят в Европа, където преходът към електро автомобили може да осигури снижаване на ефектите, причиняващи глобалното затопляне, с между 10 и 24%. Подобни изчисления публикуват и автопроизводителите.

"Според нашите изследвания, задвижването на един електромобил от микса енергийни източници, с който в момента разполага Европа, предлага 10% преимущество в сравнение с дизела" – коментира пред ВВС главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Зетше.

Доколко по-вредното производство се компенсира от по-екологичното гориво, разбира се, зависи от това колко време ще изкара на пътя новия автомобил.

При живот от 200 хиляди километра, този вид коли нанасят с 27-29% по-малко щети от двигателите, работещи на бензин и 17-20% в сравнение с дизела.

Ако батерията, която е твърде скъпа да бъде подменена, сдаде на 100 хиляди км,, ползите намаляват до съответно 9-14% и нула.

Учени и автопроизводители изтъкват, че батериите стават все по-ефективни и с по-дълъг живот, което оправдава правителствените мерки за стимулиране на въвеждането на електро автомобили.

От друга страна обаче, бензиновите и дизелови двигатели също търпят развитие.

"По-значително понижение на глобалното затопляне може да бъде постигнато чрез повишаване на горивната ефективност или чрез преход от бензин на дизел" – се казва в доклада на норвежкия университет.

"Ако обмисляте по екологични причини да купите електромобил, първо проверете какъв е източника на електричеството, с който ще го захранване, и каква е гаранцията върху батериите" – препоръчва професор Строман, автор на доклада.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички