Допълнително поскъпване на свинското месо в България ще е без всякакво основание предвид факта, че последните данни сочат увеличение на цената му от 21% на годишна база, а в световен мащаб поскъпването е само от 0,5%. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.
По думите му това би трябвало да бъде края на повишението, защото сега не се отчита и дефицит. „След като телешкото месо поскъпна през годината със 17%, вече се отчита поевтиняването му”, каза Стойчев. Според него цените на стоките у нас следват световните, както и би трябвало да бъде.
„Има обаче един елемент, който в България е много ясно забележим. Поради ниското потребление нашият пазар е много реактивен, когато трябва да връща цената назад. Когато става въпрос за вдигане на цената, нашите месопреработватели, още преди да започне покачването в световен мащаб, заговориха сериозно за това. Аз съм съгласен, че месото на световните пазари беше започнало да поскъпва. Но когато става въпрос за връщане на цената, това става много бавно, защото потребителят някак свиква да купува на високата цена и когато тя тръгне надолу, той много бързо се отказва да я коментира”, заяви той.
Едуард Стойчев каза още, че най-рано до пролетта не се очаква понижение в цените на зеленчуците, основно домати и краставици, като тогава се очаква да има чувствително поевтиняване. Той отбеляза също, че България от традиционен износител на картофи се е превърнала в нетен вносител. „Правителството прави всичко възможно да съживи този отрасъл, но въпреки това доплащанията няма да стигнат за всички”, отбеляза Стойчев.
Коментари