Трафикът към ChatGPT намаля за първи път от дебюта на чатбота


Трафикът към ChatGPT намаля за първи път от дебюта на чатбота
Снимка: Getty Images

3143

Трафикът към ChatGPT, най-популярният инструмент, базиран на изкуствен интелект, намаля за първи път, откакто чатботът дебютира през ноември миналата година. През месец юни намаляват както трафикът към сайта на ChatGPT, така и уникалните посещения, според компанията за анализи Similarweb, предава Reuters.

Световният трафик към мобилната и настолната версия към сайта на ChatGPT намалява с 9.7% през юни спрямо преходния месец май, а уникалните посетители се свиват с 5.7%. Времето, което посетителите прекарват в сайта също намалява с 8.5%, сочат данните.

Спадът в трафика е сигнал, че ентусиазмът към ChatGPT, като нещо ново, избледнява, става ясно от думите на старши мениджър анализи в Similarweb Дейвид Кар. Според Риши Джалуриа, анализатор в RBC Capital Markets, данните сочат към по-голям търсене на генеративен изкуствен интелект на база информация в реално време.

OpenAI, създателите на ChatGPT, не са откликнали на молбата за коментар към момента на публикуване на материала.

ChatGPT постави началото на масовото използване на генеративен изкуствен интелект за всякакви ежедневни дейности – от писане на текстове до създаване на код. Инструментът достигна 100 млн. активни потребители на месечна база още през януари – само два месеца след дебюта си. Нещо повече – това е най-бързо растящото потребителско приложение в историята, като понастоящем постига над 1.5 млрд. посещения месечно, което го прави част от топ 20 на най-големите сайтове в света.

За сравнение, ChatGPT изпревари Bing, търсачката на Microsoft, която използва технология на OpenAI.

Редица конкуренти на ChatGPT, включително Bard, чат ботът на Google, дебютираха през последните няколко месеца. Bing, търсачката на Microsoft, също предоставя достъп до чатбот, създаден на база технология на OpenAI.

Кой е по умен? ChatGPT и философа Рафаел Ентовен писаха есе по една и съща тема

„Мисля, че има болки на растежа, когато преминете от нула до 100 милиона потребители толкова бързо. Изключително тежката инфраструктура би довела до по-малка точност. Става дума за комбинация от промяна на това, върху което е обучен моделът, и справяне с потенциалните последици от регулацията“, казва Сара Хиндлиан-Боулър, ръководител на отдела за технологични изследвания за Америка в Macquarie.

OpenAI пуснаха и ChatGPT за iOS през май, което може да има пръст в спада на трафика към сайта на инструмента. Други отдават понижението в трафика на лятната ваканция на учениците, което означава, че по-малко обучаващи се използват изкуствения интелект за домашната си работа.

Към 4 юли тази година чатботът за iOS е изтеглен над 17 млн. пъти по света, по данни на data.ai.

Компанията за анализи посочва, че тегленията достигат своя пик на 31 май, като приложението остава популярно в САЩ, достигайки средно 530 000 тегления на седмица през първите шест седмици, откакто е достъпно.

Mercedes внедрява ChatGPT в своя система

Настоящият спад в растежа може да помогне за контрола над разходите, свързани с оперирането на ChatGPT, който изисква интензивна изчислителна мощ, за да отговаря на задаваните въпроси.

ChatGPT е безплатен за потребителите, но също така предлага и премиум възможност за абонамент, в рамките на която потребителите плащат 20 долара на месец за достъп до по-напреднала версия на инструмента – CPT-4.

Около 1.5 млн. души са абонирани за услугата в САЩ, според изчисления на YipitData.

OpenAI очаква приходи в размер на 200 млн. долара през тази година. Освен чрез ChatGPT, компанията генерира приходи и от продажбата на API достъп до своите модели на база изкуствен интелект на разработчици и предприятия директно и чрез партньорството с Microsoft, който инвестира над 10 млрд. долара в компанията.

ChatGPT започва работа в кметството на Токио на пълен работен ден

Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички