Франция ще изисква "дигитално пълнолетие" за потребители на социалните мрежи


Франция ще изисква "дигитално пълнолетие" за потребители на социалните мрежи
Снимка: iStock

2545

Франция налага задължително родителско съгласие за социалните мрежи, предаде Франс прес и БТА. Мярката се съдържа в законопроект, който вчера беше приет единодушно в долната камара на парламента – Националното събрание, а днес – да бъде одобрена и от Сената.

Тя задължава социалните мрежи, като TikTok, Snapchat или Instagram, да проверяват възрастта на техните потребители и когато се окаже, че някой от тях е под 15 г., да изискват родителско съгласие да ползва социалната платформа.

Датата за влизане в сила на нормативния акт обаче не е ясна, защото това зависи и от мнението на ЕК. Тя трябва да се произнесе дали е в съответствие с европейското право.

Социалните мрежи ще имат 1 година, за да се подчинят на разпоредбите, когато става дума за нови техни абонати и 2 години за вече съществуващи акаунти. Техническите детайли са все още обект на дискусии.

Така нареченото „дигитално пълнолетие“, фиксирано на 15 години, за което се говори в текста, не е новост във Франция. То беше въведено в страната през 2018 г. чрез прилагане на европейски нормативен акт. Но този праг касаеше досега до голяма степен възрастта, под която, е нужно родителско съгласие, за обработка на личните данни на непълнолетно лице.

На теория социалните мрежи във Франция не могат да приемат абонати под 13 г. Но на практика това не се спазва. Средно в тях подрастващите се регистрират за първи път на около 8,5 г. А над половината от групата 10-14 г. са вече в тези мрежи, сочат данни на Националната комисия за дигитализация и свободи.

Когато новите разпоредби влязат сила за социалните мрежи, тези от тях, които не ги спазват, ще получат глоба, възлизаща на до 1% от световния им оборот.

Новите мерки позволяват и попечител на дете под 15 г. да може да дава нужното съгласие и налага на мрежите да активират механизъм за контрол на времето на използването им от непълнолетните.

По време на дебатите за новия нормативен акт в пленарната зала бяха изброени рисковете пред подрастващите, произтичащи от социалните мрежи, сред които порнографията, онлайн тормоза, пристрастяващите методи за привличане на вниманието и налагането на недостижими стандарти за красота.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Според разследвания: Instagram насърчава педофилията

80% от времето на българските деца минава в интернет

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички