BG Alert, но за акули: ИИ система от дронове в САЩ


BG Alert, но за акули: ИИ система от дронове в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

1489

През летните сутрини местни деца се събират на плажа Падаро в Калифорния, за да се учат да карат сърф в леките бели вълни. Преди няколко години плажът се превръща и в популярно място за отдих на млади големи бели акули. Това доведе до стартирането на SharkEye - инициатива на Лабораторията за океански науки "Бениоф" (BOSL) към Калифорнийския университет в Санта Барбара, която използва безпилотни самолети (дронове), за да следи какво се случва под вълните, пише БГНЕС.

Ако бъде забелязана акула, SharkEye изпраща текстово съобщение до около 80 души, които са се записали за получаване на сигнали, включително местни спасители, собственици на магазини за сърф и родители на деца, които ходят на уроци.

Още: Booking.com: Скок с до 900% на измамите при пътуване

Изкуственият интелект заменя човека

През последните години в други инициативи служители и спасители от Ню Йорк до Сидни използват безпилотни самолети, за да осигурят безопасността на плажуващите, като наблюдават видео, предавано от камера. Това изисква от оператора да остане фокусиран върху екрана, да се бори да види предвид вълнението и отблясъците от слънцето, за да различи акулите от гребците, тюлените и вълнообразните водорасли. Едно проучване установи, че наблюдаваните от човека дронове откриват акули само в 60% от случаите. Ето защо SharkEye редовно извършва полети с дронове за наблюдение на крайбрежието от около 5 години, като веднъж забелязва 15 млади големи бели акули за един ден.

Първите тестове показват, че технологията с изкуствен интелект вече се справя "невероятно добре", откривайки повечето акули, които човек може да открие, а понякога и акули, които човекът е пропуснал, може би защото са плували на твърде голяма дълбочина, за да бъдат забелязани лесно, казва един от изследователите - Нейтън.

Това лято проектът започна полеви тестове на своята технология, като изправи пилоти на дронове срещу ИИ. Пилотът на дрона изследва района и преброява акулите, които е забелязал. След това моделът на SharkEye анализира видеото, за да види колко акули може да открие. Днес сигналите до общността се основават на човешки анализ.

"Ако всичко върви гладко, до края на сезона или в началото на следващото лято тези доклади могат да бъдат подпомагани от изкуствен интелект - с ръчно наблюдение и проверки", допълва Нейтън. В бъдеще процесът може дори да стане напълно автоматизиран, което ще го направи по-бърз и потенциално по-точен.

Още: Apple и Meta стават партньори в областта на изкуствения интелект

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички