Какво представлява дебитната карта и какви са нейните предимства?


Какво представлява дебитната карта и какви са нейните предимства?
Снимка: tbibank.bg

585

Дебитната карта е сред най-разпространените банкови карти, с които почти всеки разполага в днешно време. Картата съдържа основните характеристики, като 16-цифрен номер, код за сигурност, магнитна лента, лого на институцията издател и картовата схема. Някои дебитни карти имат и чип.

За какво се използва дебитна карта?

Основната функция на дебитната карта е да ви предостави достъп до наличните средства във вашата разплащателна сметка. Може да я ползвате да теглите пари в брой, да извършвате онлайн плащания, както и да проверявате наличността на вашите средства.

Обикновено може да използвате дебитната си карта само до наличната сума в сметката. Това означава, че ако я надвишите, няма да може да извършвате плащания с нея. Но някои институции предлагат и услуга овърдрафт, която позволява да ползвате картата дори и без да имате налични средства.

Какви са предимствата на дебитните карти?

Причината дебитните карти да са толкова популярни се крие в техните предимства. Дебитна карта neon на tbi bank е сред най-добрите пазара, защото ви спестява всички такси и предоставя допълнителни възможности за разплащане. Ето и някои от другите предимства, които я правят толкова добра:

Получават се лесно и бързо

Единственото условие за получаване на дебитна карта е да си откриете разплащателна сметка в съответната институция. Това става след попълване на необходимите формуляри. При този процес не е необходимо да доказвате своите доходи и да имате необходимия кредитен рейтинг. Все пак не кандидатствате за заем. Това прави процеса бърз и лесен.

Без такса за откриване и поддръжка

Откриването на сметка в дадена финансова институция обикновено не струва нищо. Същото важи и за поддържането на сметката, но все пак трябва да проверите условията предварително и да не действате под презумпцията, че всичко е безплатно.

С дебитна карта няма да задлъжнеете

Основната разлика между дебитната и кредитната карта е в това, че с първата не използвате средства, с които не разполагате. Това означава, че не дължите лихва за тях. С дебитна карта ползвате точно толкова, колкото имате по разплащателната си сметка. Не дължите лихвени такси по кредити, каквато е реалността с кредитните карти. И понеже с дебитна карта не може да използвате средства, които нямате, няма как да се вкарате в задлъжнялост към финансовата институция.

Лесно следите средствата си

Тъй като разполагате само със средствата, които постъпват по вашата разплащателна сметка, може много лесно да ги следите и да контролирате разходите си. С повечето банки може да се възползвате от специални приложения, чрез които може да следите наличността на сметката си, да получавате информация за преводи и т.н.

Дигитална дебитна карта

Много хора вече предпочитат безконтактно плащане, което се извършва чрез дигитална дебитна карта. Благодарение на нея може да извършвате плащания по всяко време, дори и да не разполагате с физическата карта под ръка. Дигиталната карта обикновено е обвързана с ползването на мобилно приложение или онлайн платформа на институцията, от която е издадена. Там може да следите и всички постъпления и плащания от сметката си.

Имате достъп до средствата си по всяко време

С дебитна карта може да теглите пари в брой от банкомат на всяка банка. Обърнете внимание на това, че този вид теглене на пари обикновено е свързан с такса, която е по-ниска, когато теглите от същата финансова институция, която е издала картата. В някои случаи може да се възползвате и от определен брой безплатни тегления от банкомат на месец.

Мерки за сигурност

С дебитна карта може да теглите пари от банкомат само след въвеждане на ПИН код, който само вие трябва да знаете. Ако картата ви бъде загубена или открадната, следва веднага да се свържете с институцията, от която е издадена. Картата ще бъде блокирана, така че с нея да не може да се теглят суми от банкомат и да се правят разплащания.

Дебитната карта е удобно средство за разплащане. Може да се възползвате от всичките й предимства още днес и да заявите своята карта в избрана от вас финансова институция.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.76249
  • GBP
    1
    2.31959
  • JPY
    100
    1.22854
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички