Изкарването на технически паспорт на жилището ни може да е скъпо и сложно


Изкарването на технически паспорт на жилището ни може да е скъпо и сложно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

21634

Технически паспорт трябва да бъде издаден за всеки един строеж след 2007 г. Ангажиментът на собствениците е много добре разписан в Закона за етажната собственост, който гласи, че Общото събрание е компетентния орган, който може да възложи техническия паспорт да бъде изготвен, а след това трябва и да го приеме. Това посочи в ефира на bTV Огнян Атанасов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Как да осигурим технически паспорт за жилището си

През 2011 г. с допълнение в Закона за етажната собственост е въведено задължение да се събира фонд за ремонт и обновяване, който домоуправителите са били длъжни да събират от всеки един апартамент минимум по един процент от работната заплата. Ако това е правено досега, всеки един апартамент трябва да има по сметката си поне 500 лева. Но ние не сме спазили закона и не сме си събирали парите, посочи той.

Около 3 месеца отнема изготвянето на технически паспорт за жилищна сграда и то при ускорен срок. Ако някой не иска да плати за паспорт на сградата, етажната собственост може да си търси парите по закон. Ако става дума за единофамилни сгради, кметът на общината трябва да възложи изготвянето на такъв паспорт и след това да си търси парите от собственика, обясни експертът. Общините ще си търсят парите чрез съдебни дела и частни съдебни изпълнители (ЧСИ).

Сградите, строени след 2007 г. имат технически паспорти, тъй като това е изискване за пускането им в експлоатация. Ако сградата е санирана в близките години, тя също има подобен паспорт, изготвен като част от проектно-сметната документация.

Собствениците на еднофамилни и многофамилни сгради на 30-40 години следва да разполагат с проектната им документация. Ако я нямат, трябва да намерят строителите и да я вземат от тях. Документите следва да се съхраняват и в общините – това е задължително в последните 25-30 години.

Ако документите ги няма, те се възстановяват. Това обаче е много труден процес, защото трябва да се заснеме конструкцията. При апартаменти домоуправителят може да направи паспорт за всички жилища. За къщите отговорни са собствениците. Цената варира в доста широки граници – от около 1000 лева до цели 10 000 лева.

Експерти във всяка сфера на строителството ще проверяват всеки дом дали са спазени съответните изисквания за:

- Механично съпротивление;

- Устойчивост, безопасност при пожар;

- Хигиена;

- Околна среда;

- Достъпност и безопасност при експлоатация;

- Защита от шум;

- Икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.

В публичното пространство обаче възникват доста въпроси, които заслужават отговор. Например какво се случва с населените места, които от десетки години са на воден режим и токът им спира по няколко пъти на ден?

Друг важен въпрос касае фирмите, които ще издават нужните документи. Дали тепърва ще се появят нови фирмени конгломерати за разделяне на парите, които трябва да бъдат получени от собствениците на жилища, които са принудени да извършват ремонти и инвестиции?

А как се прави обследване на арматурата на жилище? Поради ниското търсене на подобна услуга, фирмите в България, които могат да направят това, без да разрушават стени, са твърде малко.

Все още не ясно и как държавата ще задължи собствениците на културни обекти да ги поддържат и запазват в автентичния им вид, като например Къщата с ягодите.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички