Измами с бързи кредити: Съвети как да се пазим


Измами с бързи кредити: Съвети как да се пазим
Снимка: iStock/Guliver

1613

Лятото е в разгара си, проблемът с измами с бързи кредити също е горещ, предупреждава Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК).

Все по–често създават фалшиви интернет сайтове и обяви, в които използват търговски марки и други отличителни знаци на легитимни компании, предоставящи потребителски кредити. Най–вече използваните данни са ЕИК на компанията, номер на вписване на компанията в Регистъра на финансовите институции, адрес, кредитна документация с подпис на представляващия, в това число Стандартен европейски формуляр.

В измамите са използвани данните на множество дружества, включително и марките и отличителните знаци на компании – членове на АОНК. Измамниците се представят за служители на компаниите, отпускащи кредити и заблуждават потребителите, че ще им съдействат за финансиране, както бързо и лесно одобрение.

Още: За какво взимат бързи кредити българите?

Съвети кой лъже и кой - не:

1. Не се доверявайте на нелегитимни сайтове. Избягвайте посещения в набързо сглобени и непрофесионално изглеждащи сайтове.

2. Избягвайте обяви в групи в социалните мрежи, страници за малки обяви, хартиени обяви с телефон, залепени на гаражи, спирки и прочие, предлагащи отпускането на кредити от съмнителни фирми, бързо и сигурно одобрение.

3. Ако не сте чували рекламираната компания или се съмнявате, че е истинска, проверете името и ЕИК в Регистър на финансовите институции по чл. 3а от Закона за кредитните институции (ЗКИ), поддържан от БНБ - ТУК!

Още: Какво ще промени новата евродиректива за потребителските кредити?

4. В никакъв случай не се съгласявайте да заплащате такси за одобрение, за писане на документи или други. Точно по този начин измамниците целят да се доберат до средствата Ви. Легитимните компании от бранша имат утвърдени процедури, които не изискват от вас да заплащате за кредитна оценка, за одобрение или за изготвяне на договор за кредит.

5. Знайте, че документ за самоличност (най-често лична карта и "селфи" с лична карта при онлайн процедура) се предоставят преди, а не след одобрение за договор за кредит.

6. Не се доверявайте на обяви, които обещават одобрение без проверка в ЦКР или НОИ за целите на кредитна оценка.

7. Няма как имената на юридическите лица, с които сключвате договор, да са изписани само на латиница – в общите условия и цялостната документация те трябва да присъстват и на кирилица.

Още: Колко от фирмите за бързи кредити ползват нелоялни търговски практики?

8. Всички членове на АОНК имат сканирано Удостоверение от БНБ за вписване в Регистър на финансовите институции по чл. 3а ЗКИ. Проверявайте за такова като допълнителен знак за сигурност.

9. Ако станете жертва или се съмнявате в легитимността на сайт или обява в социална мрежа, винаги се обръщайте към официалните телефони и кол центрове на фирмите за небанково кредитиране.

С въпроси и информация винаги можете да се обърнете към АОНК: email: office@aonk.bg

Още: Тънкостите на бързите кредити: Кога може да ги погасим и да се откажем от тях

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.75789
  • GBP
    1
    2.32069
  • JPY
    100
    1.25648
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички