Редица авиокомпании спряха да пътуват до Израел. Има ли все още полети до там?


Редица авиокомпании спряха да пътуват до Израел. Има ли все още полети до там?
Снимка: iStock

2403

Големи международни въздушни превозвачи спряха или ограничиха полетите до или от Тел Авив след изненадващото нападение на бойци на Хамас срещу Израел през уикенда, като заявиха, че изчакват условията за безопасност да се подобрят, предава Reuters.

Националният превозвач на Израел El Al беше изключение, добавяйки повече полети, за да върне резервисти от цял свят, за да помогнат в най-голямата мобилизация на страната в историята.

Бойци от ислямистката групировка "Хамас" убиха 700 израелци и отвлякоха десетки при атаките в събота, най-смъртоносното подобно нахлуване от десетилетия, което накара Израел да отмъсти, като удари палестинския анклав Газа.

Израелският туристически сектор е на път да понесе сериозен удар, тъй като анулираните полети се трупат. Туризмът представлява 3,6% от общата заетост в страната, сочат данни на ОИСР.

Резервациите за туризъм са били с 18% под нивата преди пандемията и са се покачвали по-рано тази година, според компанията за данни за пътувания ForwardKeys.

Регулаторите, включително Федералната авиационна администрация на САЩ, Агенцията за авиационна безопасност на ЕС и авиационният орган на Израел, призоваха авиокомпаниите да бъдат внимателни във въздушното пространство на региона, но спряха да отменят полетите.

Израелските власти за гражданска авиация поискаха от авиокомпаниите да „прегледат текущата информация за сигурността и заплахите“ на фона на конфликта и промениха някои маршрути на въздушния трафик. Те отбелязаха, че се очакват закъснения и посъветва авиокомпаниите да носят допълнително гориво.

В неделя американските въздушни превозвачи United Airlines, Delta Air Lines и American Airlines спряха директните полети след предупрежденията на FAA за повишено внимание. Американските авиокомпании обикновено извършват директни полети от големи градове – Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон и Маями.

United обяви, че е изпълнил два редовни полета до САЩ от Израел късно в събота и рано в неделя, но след това е преустановил услугите. Представители на Delta заявиха, че полетите тази седмица са отменени и ситуацията се следи.

Какво направиха авиокомпаниите?

В Европа Air France и финландската Finnair спряха директните полети.

Британската easyJet спря полетите до Тел Авив в неделя и понеделник и заяви, че ще коригира графика на полетите през следващите няколко дни.

Унгарският бюджетен превозвач Wizz Air отмени полети от и до Тел Авив до второ нареждане. „Wizz Air е най-засегнатата група, като нейните операции представляват около 9,4% от общия капацитет на Израел през октомври и представляващи около 2,3% от общите графици на превозвача“, посочи ирландската брокерска компания Goodbody.

Групата Lufthansa, също е сред авиокомпаниите, най-засегнати за Израел според Goodbody, отмени полети до и от Тел Авив до понеделник.

Португалската TAP спря полетите до понеделник и предложи възстановяване на суми или разсрочване без допълнителни разходи.

Virgin Atlantic заяви, че ще продължи да извършва някои полети, но че клиентите могат да резервират отново или да поискат възстановяване на сумата до 15 октомври.

Акциите на британските авиокомпании паднаха в понеделник, тъй като цените на петрола се покачиха на фона на военния конфликт в Близкия изток. Собственикът на British Airways IAG отбеляза спад от 5%, Wizz Air падна със 7,3%, а easyJet падна с 4,8%.

Някои авиокомпании продължиха да летят до Израел.

Сайтът за проследяване на полети Flightradar24 изброи предстоящи пристигания на летище „Бен Гурион“ от авиокомпании, включително Ryanair, flyDubai и националния превозвач El Al, към момента на подготвяне на материала, според информацията на Reuters.

Впоследствие обаче Ryanair заяви, че е била принудена да отмени редица полети от и до Тел Авив в понеделник и посъветва пътниците да проверяват за последните актуализации на полетите, пише BBC. 

Летищните власти на Израел казаха, че „Бен Гурион“ продължава да обработва пристигащи и заминаващи. Попитани дали са взети други предпазни мерки за сигурност, летищните власти не отговориха веднага.

Hainan Airlines, единствената китайска авиокомпания, която лети между Китай и Израел, и други авиокомпании, летящи от Хонг Конг и Южна Корея, отмениха полети между Тел Авив и Шанхай в понеделник.

Hainan заяви, че ще продължи полетите, свързващи Пекин и южния технологичен център Шенжен с Тел Авив, като същевременно отменя таксите за анулиране преди 20 октомври.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички