Някои пътешественици избират градска почивка въз основа на културните предложения на населеното място. Други разглеждат градове с оживен нощен живот или пък се отправят към места на картата, които са домакини на фестивали или събития, пише CNN Travel.
Но за много туристи най-вълнуващата част от всяко пътуване е храната. Това са пътешествениците, които се събуждат в първия ден от пътуването, развълнувани за всички кулинарни изкушения, които ги очакват: от обширни пазари, предлагащи местни деликатеси, през бърза улична храна до ресторанти, сервиращи отличителни ястия, които никога няма да забравите.
В името на точно тези гастрономически пътешественици глобалната медийна организация Time Out съставя новата си класация на най-добрите кулинарни градски дестинации в света.
„Храната е всичко, когато пътувате“, казва редакторът на Time Out Грейс Биърд за CNN Travel. „Едно добро (или лошо) ястие може да направи или да провали пътуване – обикновено това сред нещата, които помним най-много“.
На първо място в класацията на Time Out е италианският град Неапол - родното място на пицата. Не е изненадващо, че прочутата маргарита влиза в списъка на Time Out, като „ястие, което трябва да се опита“ в града – но разкошната паста рагу ала неаполитана и сладкишът сфолиатела също си заслужават.
За да състави класацията, Time Out анкетира хиляди градски жители, разпитвайки местните за възможностите за хранене в техния град, с акцент върху качеството и достъпността.
Пица и още
Снимка: iStock
За пътешествениците, които искат да опитат автентична пица в Неапол, Time Out предлага да се насочат към пицария Santa Maradona, разположена в испанския квартал на града.
Собственикът ѝ Андреа Вивиани казва пред CNN Travel, че е „удоволствие“ да получи вниманието на Time Out, но добавя, че „разглеждането на Неапол само като дестинация за храна е истинска загуба“.
„Храната със сигурност е важна част от нашата култура, но Неапол е много, много повече. Идеята на Santa Maradona е точно тази: да предаде всички аспекти на града“.
Ресторантът на Вивиани празнува не само на пицата, но и на футбола. Наречен е в чест на аржентинския футболист Диего Армандо Марадона, играл за отбора на Неапол през 80-те години на миналия век.
Снимка: iStock
Въпреки че Вивиани се надява, че посетителите на Неапол ще се насладят на нещо повече от храната, той добави, че е вълнуващо, че много туристи идват в града с „голямо желание да научат за нашата традиция и да опитат нашите фантастични пици“.
На второ място в списъка на Time Out е южноафриканският град Йоханесбург, като местният кулинарен автор Тандо Молекети-Уилямс препоръчва централния квартал Braamfontein и различни места, например винения бар Mamakashaka и Friends на De Beer Street и ресторанта и галерийно пространство Artivist.
Time Out обявява за задължителното ястие в града кота сандвич – пълнен хляб с вкусни съставки като картофен чипс, наденица, яйце или сирене, а също обръща внимание на бъну чау – южноафриканска улична храна, включваща къри, месо или боб, напълнени в хляб.
Топ 3 на Time Out се допълва от Лима в Перу, където изданието препоръчва да се опитат емблематичните ястия севиче и arroz con pollo (пиле и ориз). Ресторант Central, оглавил класацията на 50-те най-добри ресторанта в света за 2023 г., също се споменава.
Приоритет на достъпността
Снимка: iStock
Други градове в класацията включват Хо Ши Мин (№4), Пекин (№5) и Банкок (№6). Общото между всички тях е, че „преживяват кулинарен ренесанс“ или са „особено оживени в момента, според Грейс Биърд от Time Out.
Той казва още, че „достъпността играе толкова голяма роля, колкото качеството при създаването на тази класация“ и редакторите търсят градове, „където храната с добро качество е достъпна за пътници с всякакъв бюджет“.
Най-високо класираният град в САЩ в ранглистата на Time Out е Портланд, Орегон – №10. Според изданието той трябва да бъде посетен от любителите на пица заради ястия, като мексиканската пица – покрита със съставки за тако, наречена от местните жители като „най-изгодното ястие в града“.
В Обединеното кралство Ливърпул изпада от Топ 10, нареждайки се 11-о място. Time Out споменава типичното местното ястие на скоус – богата яхния, която обикновено съдържа говеждо или агнешко.
Снимка: iStock
Най-добрите градове за храна за 2024 година
- Неапол, Италия
- Йоханесбург, Южна Африка
- Лима, Перу
- Хо Ши Мин, Виетнам
- Пекин, Китай
- Банкок, Тайланд
- Куала Лумпур, Малайзия
- Мумбай, Индия
- Дубай, ОАЕ
- Портланд, САЩ
- Ливърпул, Великобритания
- Меделин, Колумбия
- Севиля, Испания
- Порто, Португалия
- Маракеш, Мароко
- Лион, Франция
- Сидни, Австралия
- Монреал, Канада
- Осака, Япония
- Копенхаген, Дания
Източник: CNN Travel
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Световната организация по туризъм ще направи Пътеводител за кулинарен туризъм за България
Коментари