Топ 20 на най-добрите кулинарни дестинации за 2024 година: Класация


Топ 20 на най-добрите кулинарни дестинации за 2024 година: Класация
Снимка: iStock

5449

Някои пътешественици избират градска почивка въз основа на културните предложения на населеното място. Други разглеждат градове с оживен нощен живот или пък се отправят към места на картата, които са домакини на фестивали или събития, пише CNN Travel.

Но за много туристи най-вълнуващата част от всяко пътуване е храната. Това са пътешествениците, които се събуждат в първия ден от пътуването, развълнувани за всички кулинарни изкушения, които ги очакват: от обширни пазари, предлагащи местни деликатеси, през бърза улична храна до ресторанти, сервиращи отличителни ястия, които никога няма да забравите.

В името на точно тези гастрономически пътешественици глобалната медийна организация Time Out съставя новата си класация на най-добрите кулинарни градски дестинации в света.

„Храната е всичко, когато пътувате“, казва редакторът на Time Out Грейс Биърд за CNN Travel. „Едно добро (или лошо) ястие може да направи или да провали пътуване – обикновено това сред нещата, които помним най-много“.

На първо място в класацията на Time Out е италианският град Неапол - родното място на пицата. Не е изненадващо, че прочутата маргарита влиза в списъка на Time Out, като „ястие, което трябва да се опита“ в града – но разкошната паста рагу ала неаполитана и сладкишът сфолиатела също си заслужават.

За да състави класацията, Time Out анкетира хиляди градски жители, разпитвайки местните за възможностите за хранене в техния град, с акцент върху качеството и достъпността.

Пица и още

Снимка: iStock

За пътешествениците, които искат да опитат автентична пица в Неапол, Time Out предлага да се насочат към пицария Santa Maradona, разположена в испанския квартал на града.

Собственикът ѝ Андреа Вивиани казва пред CNN Travel, че е „удоволствие“ да получи вниманието на Time Out, но добавя, че „разглеждането на Неапол само като дестинация за храна е истинска загуба“.

„Храната със сигурност е важна част от нашата култура, но Неапол е много, много повече. Идеята на Santa Maradona е точно тази: да предаде всички аспекти на града“.

Ресторантът на Вивиани празнува не само на пицата, но и на футбола. Наречен е в чест на аржентинския футболист Диего Армандо Марадона, играл за отбора на Неапол през 80-те години на миналия век.

Снимка: iStock

Въпреки че Вивиани се надява, че посетителите на Неапол ще се насладят на нещо повече от храната, той добави, че е вълнуващо, че много туристи идват в града с „голямо желание да научат за нашата традиция и да опитат нашите фантастични пици“.

На второ място в списъка на Time Out е южноафриканският град Йоханесбург, като местният кулинарен автор Тандо Молекети-Уилямс препоръчва централния квартал Braamfontein и различни места, например винения бар Mamakashaka и Friends на De Beer Street и ресторанта и галерийно пространство Artivist.

Time Out обявява за задължителното ястие в града кота сандвич – пълнен хляб с вкусни съставки като картофен чипс, наденица, яйце или сирене, а също обръща внимание на бъну чау – южноафриканска улична храна, включваща къри, месо или боб, напълнени в хляб.

Топ 3 на Time Out се допълва от Лима в Перу, където изданието препоръчва да се опитат емблематичните ястия севиче и arroz con pollo (пиле и ориз). Ресторант Central, оглавил класацията на 50-те най-добри ресторанта в света за 2023 г., също се споменава.

Приоритет на достъпността

Снимка: iStock

Други градове в класацията включват Хо Ши Мин (№4), Пекин (№5) и Банкок (№6). Общото между всички тях е, че „преживяват кулинарен ренесанс“ или са „особено оживени в момента, според Грейс Биърд от Time Out.

Той казва още, че „достъпността играе толкова голяма роля, колкото качеството при създаването на тази класация“ и редакторите търсят градове, „където храната с добро качество е достъпна за пътници с всякакъв бюджет“.

Най-високо класираният град в САЩ в ранглистата на Time Out е Портланд, Орегон – №10. Според изданието той трябва да бъде посетен от любителите на пица заради ястия, като мексиканската пица – покрита със съставки за тако, наречена от местните жители като „най-изгодното ястие в града“.

В Обединеното кралство Ливърпул изпада от Топ 10, нареждайки се 11-о място. Time Out споменава типичното местното ястие на скоус – богата яхния, която обикновено съдържа говеждо или агнешко.

Снимка: iStock

Най-добрите градове за храна за 2024 година

  1. Неапол, Италия
  2. Йоханесбург, Южна Африка
  3. Лима, Перу
  4. Хо Ши Мин, Виетнам
  5. Пекин, Китай
  6. Банкок, Тайланд
  7. Куала Лумпур, Малайзия
  8. Мумбай, Индия
  9. Дубай, ОАЕ
  10. Портланд, САЩ
  11. Ливърпул, Великобритания
  12. Меделин, Колумбия
  13. Севиля, Испания
  14. Порто, Португалия
  15. Маракеш, Мароко
  16. Лион, Франция
  17. Сидни, Австралия
  18. Монреал, Канада
  19. Осака, Япония
  20. Копенхаген, Дания

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Световната организация по туризъм ще направи Пътеводител за кулинарен туризъм за България

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82022
  • GBP
    1
    2.30668
  • JPY
    100
    1.12956
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички