Най-добрите страни в света за пътуване и туризъм през 2024 година


Най-добрите страни в света за пътуване и туризъм през 2024 година
Снимка: iStock

3726

САЩ бяха обявени за за най-добрата страна в света за пътуване и туризъм през 2024 г. от Световния икономически форум (The World Economic Forum, WEF).

Класацията се съставя на базата на широк набор от критерии, включително инфраструктура, природни ресурси, устойчивост, наличие на работна ръка и конкурентни цени.

Данните на WEF се фокусират върху туризма – бизнеса с хотели, летища, атракции, авиокомпании и други подобни, а не само върху туристическото изживяване, посочва CNN Travel.

Европа начело

Снимка: iStock

Шест от първите 10 държави в класацията са в Европа, като Испания заема второто място в подреждането. Докладът нарича континента „устойчива дестинация със силни вътрешнорегионални пътнически потоци“ и му дава високи оценки за влакова свързаност. Присъждат се точки и за наличието на силни икономики, добрата позиция на еврото и паунда и вероятността европейците да пътуват повече – което означава харчене на пари.

Не е изненадващо, че Франция има висок резултат, заемайки 4-а позиция. Всички очи са вперени в страната преди летните олимпийски игри в Париж тази година.

Друг фактор, който се взема предвид, е силата на много европейски паспорти. Всяка година Henley Index класира най-влиятекните лични домументи в света и данните от индекса са включени в доклада на WEF. За 2024 г. шест страни споделят първото място в класацията – Франция, Германия, Италия, Япония, Сингапур и Испания. Пет от тези тях се появяват в топ 10 на WEF, а Сингапур е на 13-о място.

Сцената в Азия

Снимка: iStock

„През 2024 г. се очаква растежът на световния туризъм да бъде подсилен от продължаващото задоволяване на задържаното търсене и растежа на основните азиатски пазари, след като ограниченията за пътуване бяха премахнати след забавяне спрямо други региони“, се казва в доклада.

Това със сигурност е вярно за Япония (на трето място в класацията), която преживява бум на туризма след повторното отваряне след пандемията. Над 3 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, както през март, така и през април 2024 г., като се очаква те да скочат през предстоящите летни ваканции.

Междувременно осмият в ранглистата Китай през последните месеци предприема стъпки в полза на улеснение на туристическите посещения. През март страната премахна визите за жители на няколко европейски страни, в това число Ирландия, Швейцария и Нидерландия.

Днес е по-лесно от всякога за американците да посетят Китай, тъй като вече не е необходимо да предоставят маршрут или доказателство за хотелски резервации, за да получат виза.

Днес е по-лесно от всякога за американците да посетят Китай, тъй като вече не е необходимо да предоставят маршрут или доказателство за хотелски резервации, за да получат виза.

Американска красота

Снимка: iStock

Докато САЩ са единствената северноамериканска страна в топ 10, съседна Канада се класира на 11-а позиция. Според WEF САЩ са „зрял“ туристически пазар, което означава, че вече има изградена инфраструктура за посрещане на посетители.

Размерът и обхватът на САЩ наистина я открояват: от национални паркове през големи градове до страхотни плажове, има голямо разнообразие от предложения.

Има обаче едно потенциално предупреждение – в доклада се споменава, че има вероятност САЩ да изпитат недостиг на работна ръка в туризма. Подобно на много места по света, пандемията накара много хора да напуснат хотелиерския бизнес, за да търсят реализация другаде.

Добър за туризъм срещу свръхтуризъм

 

Снимка: iStock

Изглежда невъзможно да се разгледа класация с най-популярните страни за туристите без да се признае, че на някои места огромният брой на посетителите е проблем. САЩ и Китай имат предимството да са големи и да са големи и да разполагат с много място, което разпределя равномерно потокът от посетители

Не всяка дестинация в топ 10 обаче е толкова огормна. В Испания Барселона гласува да държи круизните кораби далеч от центъра на града, докато гражданите на Канарските острови излязоха по улиците – и дори заплашиха с гладна стачка – в знак на протест срещу свръхтуризма.

Италия, на 9-а позиция, също се бори да балансира своя процъфтяващ туристически пазар с нуждите на местните общности.

Венеция започна да начислява входна такса миналия месец, а северният регион на Болцано – Южен Тирол ограничи хотелския си капацитет, позволявайки откриването на нов хотели, само ако преди това друго място за настаняване затвори врати.

Топ 10 на най-добрите държави за туризъм

  1. САЩ
  2. Испания
  3. Япония
  4. Франция
  5. Австралия
  6. Германия
  7. Обединеното кралство
  8. Китай
  9. Италия
  10. Швейцария

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради туристическия бум: Европейска страна строи ново международно летище

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82022
  • GBP
    1
    2.30668
  • JPY
    100
    1.12956
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички