Къде в Европа е най-евтино да отидете на почивка?


Къде в Европа е най-евтино да отидете на почивка?
Снимка: iStock

13439

За германците Италия остава най-желаната дестинация за почивка в чужбина, сочат данните от актуално проучване на Института Allensbach. Според статистическите данни отдихът там още предлага и някои възможности за икономия на средства.

За германските граждани ресторантите и нощувките в Италия излизат средно с 5% по-евтино от тези в собствената им страна. Данните са сравнявани на базата на сведения за месец април 2024 г.

Най-изгодно е в България

Снимка: iStock

В някои други страни от Южна Европа възможностите за икономии са доста по-големи – например в Испания (-26%), Португалия (-32%) и Турция (-41%). Най-евтино сред сравняваните туристически дестинации обаче е в Югоизточна Европа – в Албания (-54%) и България (-55%), отбелязва АРД.

В България и Албания също има множество хубави плажни ивици, но хотелите и ресторантите не бъркат дълбоко в джоба на туристите, защото са наполовина по-евтини от тези в Германия.

В Полша и Чешката република туристите са плащали с 18% по-малко за ресторантски и хотелски услуги през март, отколкото в Германия, и със 17% по-малко в Хърватия и Кипър. В Гърция са били дори с 21% по-малко спрямо разходите в Германия. Черна гора и Румъния са били още по-евтини: Там престоят в хотел и посещението на ресторант са стрували с около 46% по-малко, отколкото в Германия.

На север е по-скъпо

Снимка: iStock

В случай, че някои туристи решат да пътуват на север, ще трябва да предвидят повече пари за летния си отдих. В Дания хотелите и ресторантите са с 1/3 по-скъпи от тези в Германия (+33%). В Норвегия, която не е член на ЕС, основните разходи за почивка са с 1/4 по-високи (+23%).

Сравнително евтино, според данните, цитирани от АРД, е в Швеция. Там разходите на почиващите от Германия са само с 2% по-високи от тези в родината им. Най-скъпата държава за туристи обаче несъмнено е Швейцария. Храната, напитките и нощувките там са с 49% по-скъпи от тези в Германия, пише Deutsche Welle.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Български курорт в Топ 100 на най-добрите плажове в света

Български град се класира в Топ 10 на най-достъпните плажни дестинации за живот по света

The Telegraph: България предлага абсурдно достъпна почивка на плажа с невероятни птици

Най-добрите страни в света за пътуване и туризъм през 2024 година

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82702
  • GBP
    1
    2.31082
  • JPY
    100
    1.13751
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички